Son yıllarda sivil amaçlı üretim faaliyetlerinden kademeli olarak çekilerek Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyaç duyduğu askeri mühimmat ve malzeme üretimine yönelen Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), milli bir makineli tüfek üretmek için çalışmalara başladı. MKEK Genel Müdürlüğü Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının gücüne önemli katkı sağlayacak süper silahların üretimini tamamen yerli imkanlarla gerçekleştirmeyi hedefliyor.

TAMAMEN YERLİ

Bu hedefler ışığında silahlar tamamen yerli imkanlarla gerçekleştirilecek. MKEK Genel Müdürü Ünal Sipahioğlu, TSK'nın mevcut lojistik yapısına önemli güç katacak olan süper silahların gündemlerinde olduğunu söyledi.

Ünal Sipahioğlu, bir süreden bu yana üzerinde çalışılan bir proje ile TSK'nın manga, tim ve takım seviyesindeki birliklerinde kullanılmak üzere 'milli bir makinalı tüfek' üretileceğini kaydetti.

PROJELER İLERLİYOR

Bunun yanısıra, yine öncelikli projeler arasında bulunan 'milli tank' projesi ile ilgili çalışmalarda belirlenen süreç içerisinde sürdürüldüğünü açıklayan Sipahioğlu 'milli bir ana muharebe tankının geliştirilmesi için başlatılan 'Altay' projesinde 'silah sistemlerinin tasarım ve üretiminden sorumlu', 'modern piyade tüfeğinde' de 'kurumun ana yüklenici' olarak görev yapacağını söyledi.


300 milyon liralık yatırım yapılacak

MKEK'nin programa aldığı projeler içinde 300 milyon liralık bir yatırım planlandığını ifade eden Ünal Sipahioğlu, şunları söyledi: 'Genel Müdürlüğümüz son yıllarda yaptığı atılımlarla 2008 yılında gerçekleştirdiği 560 milyon liralık üretimle, satışla Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 98. sırada yer almıştır. Geçtiğimiz yıl 125 milyon dolarlık sözleşme imzalanmış ve 2008 yılında yıllık ihracatını ise 4 milyon dolardan 33,5 milyon dolar düzeyine çıkarmıştır.'/yeni şafak