Aydın"da 2010-2011 eğitim öğretim yılı açılış törenlerine milli eğitim müdürü ile öğrenci velileri arasında yaşanan bina tartışması damgasını vurdu. Yeni eğitim yılı öncesinde kendilerine taşınma sözü verilen ve 1 haftalık uyum sürecini yeni binada geçiren öğrenci velileri, bu sabah kendilerine eski binada eğitim göreceklerinin söylenmesi üzerine büyük bir şok yaşadı. Tepkilerini yeni eğitim öğretim sezonu açılışı töreni için Atatürk Meydanı"nda bulunan Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar"a iletmek isteyen veliler çelen sunma töreninde olay çıkardı. Büyük bir kalabalık ile tören alanını dolduran ve kendisiyle tartışan grubun uzaklaştırılması için çevik kuvvet ekiplerinden yardım isteyen Dinar ile veliler arasında gerginlik yaşandı. Milli Eğitim Müdürü Dindar öğrenci velilerinin provokasyon yaptığını öne sürerken; öğrenci velileri kendileriyle görüşmeyen ve polisten destek isteyen Dindar"a tepki gösterdi.
Öğrenci velilerini polemik oluşturmakla suçlayan Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar, “Velilerimizin ortaya attığı depreme dayanıksızlık iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Bu binada zaten şimdiye kadar eğitim öğretim veriliyordu. Burada 2010-2011 eğitim öğretim yılının açılışını kutlamak için bulunuyoruz. Burada provoke yapmanın anlamı yok. 7 Eylül İlköğretim Okulu"yla ilgili olarak söylenecek söz yok. Zaten her şey açıkça biliniyor. Bu okulumuzda geçen yılki gibi eğitim öğretim faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Bu tartışmaların yeri burası değil. Belirleyeceğiniz temsilcilerle makamda görüşebiliriz” dedi.
VELİLER UZAKLAŞTIRILDI, TÖREN DEVAM ETTİ
Tören alanında güvelik nedeniyle bulunan çevik kuvvet ekiplerinin araya girmesiyle tartışma büyümeden yatıştırılırken; Milli Eğitim Müdürüyle görüşmek isteyen veliler alandan uzaklaştırıldı. Velilerin tören alanından uzaklaştırılmasıyla Atatürk Meydanı"ndaki okulların çelenk sunma töreni kaldığı yerden devam etti. Daha sonra okulun giriş kapısı önünde toplanan veliler, yaşanılan süreçle ilgili olarak açıklama yaparak, çocuklarının iki ayrı binada eğiitm görmesine tepki gösterdi.
Okullarıyla ilgili olarak geçen yıl geçen yıl yaşanan muammanın bu yılda devam ettiğini iddia eden Okul Aile Birliği Başkanı Durmuş Şahin, yaşanan karmaşa nedeniyle ne velilerin ne de öğrencilerin eğitime konsantre olmadığın savundu. Okullarıyla ilgili olarak bürokratik bir sıkıntı yaşandığını öne süren Şahin, “Milli Eğitim Müdürümüz daha önce bize sözlü olarak "Taşınabilirsiniz" demişti. Bizde öğrenci velileri olarak cebimizden para harcayarak yeni binaya modern bir güvenlik sistemi kurduk ve okulu öğrencilerimizin eğitimi için hijyenik hale getirdik. Son zamanlarda çeşitli bahaneler öne sürülerek okulun akıbeti gene belirsiz hale geldi. Bugün okullar açıldı ama çocuklarımızın hangi sınıfta ders görecekleri belli değil. Bu durumdan dolayı çocuklarımızın psikolojisi de bozuldu” dedi.
Veliler olarak eski veya yeni bina tartışması yapmadıklarını öne süren Şahin, “Bizim için yeni veya eski bina sorun değil. Bir aileden 2 öğrenci varsa bunun birisi eski birisi yeni binada eğitim görüyor. Binaların arası uzak olduğu için çocuklarımızı kollayamıyoruz. Nöbetçi öğretmen olmadığı içinde öğle aralarında endişe yaşıyoruz. Çocuklarımızın nereye gittiği belli olmuyor. Onun için tek çatı altında sabahçı ve öğlenci olarak eğitim istiyoruz” diye konuştu.
Taşınma kararı alınması nedeniyle geçen hafta başlayan 1 haftalık uyu sürecinde çocuğunu yeni binada okula alıştırdığını anımsatan Üzeyir Cengiz isimli öğren velisi de, “Orada okula alıştırlar ve uyum sürecini geçirdiler. Sonra bir anda tartışmalar ortaya çıktı. "Belediyenin SGK"ya borcu nedeniyle okulun üzerinde temlik var. Aydın Valiliği"nin de bu nedenle taşınmaya izin verrniyor" dediler. Bu temlik sorununun çözüldüğünü beliyoruz ancak buna rağmen bu sorun çözülmüyor. Bu konuda tüm ilgililerden yardım bekliyoruz. Bu bina eski ve yorgun bir bina. Yeni bir bina yapıldı. Buradaki riskler göz ardı ediliyor. Burada tüm öğrencilerimizi barındıra bilecek bir kapasite mevcut. 1"den 5"inci sınıfa kadar olan çocuklarımız eski binada eğitim görecek. İmkanlar mevcutken neden öğrencilerimiz tek çatı altında eğitim göremiyor?” şeklinde konuştu.
POLİS ÇAĞIRAN MÜDÜRE TEPKİ
Eğitim gibi önemli bir konunun sataşmalarla karambola getirilmemesi gerektiğini ileri süren Cengiz, şunları söyledi: “Geleceğimizi çocuklarımızda aradığımızı göre çocuklarımızın her meselesinde var olmak zorundayız. Milli Eğitim Müdürümüz bize karşı yanlış bir tutum sergiledi. Her hangi bir yanlış yapmamamız ve hakarette bulunmamamıza rağmen bizi polislerle uzaklaştırması hiç yakışık almadı. Kendisini orada bulabildiğimiz, hakkımızı aramak ve kendisini orada yakalayabildiğimiz için orada söylemek ihtiyacı hissettik. Kimseyi kırmamamıza, dövmemize ve kötü söz söylemememize rağmen neden vatandaş sindirilmeye çalışılıyor. Niye velilerin üzerinde baskı kurulmaya çalışılıyor anlayabilmiş değiliz. Bizim sözümüze inanmıyorlarsa gelsinler iki binayı da incelsinler. Hangi binanın daha elverişli olduğuna karar versinler. Biz ikili eğitim görmek istiyoruz”
PSİKOLOJİLERİ BOZULAN ÇOCUKLAR ESKİ BİNAYI İSTEMİYOR
Yeni eğitim öğretim yılı öncesi uyum sürecini yeni binada atlatan öğrencilerin bu sabah eski binada ders göreceklerini öğrenmesi üzerine büyük bir şok yaşadıklarını iddia eden Cengiz, sözlerini şöyle tamamladı: “Sabah bu çocuklarının hallerini görseydiniz. Orada ağlamayan çocuk burada ağlamaya başladı. Orada karnı ağrımayan çocuğun burada karnı ağrımaya başladı. Çocuklar okula gitmemek için çeşitli sebepler göstermeye başladılar. Çocuklarımızın psikoloji bozuldu. Çocuklarımız bu binada eğitim görmeyi sürdürdüğü müddetçe onların başına her hangi bir şey gelirse bu yetkilileri sorumlu tutarım. Sorumluluğu onlardan bilir ve onları gerekli yerlere şikayet ederim”