Mardin Valisi Hasan Duruer, eğitim sorunlarının masaya yatırıldığı Kent Konseyi toplantısında öğretmenlere sert çıktı. Duruer, “Milli eğitim camiamız çökmüş durumdadır. Müdürlerimizin azimleri kaybolmuş. Buradaki 200 bin öğrencinin mesuliyeti önce bende, sonra da siz öğretmen ve idarecilerdedir. Bu soruna çözüm bulmak için bu deveyi ya güdeceğiz ya güdeceğiz. Ya da bu diyardan gideceğiz” dedi.


Mardin"de her ay düzenlenen Kent Konseyi toplantısında bu ay eğitim sorunları masaya yatırıldı. Toplantıya Ak Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Vali Hasan Duruer, Belediye Başkanı Ak Parti'li Beşir Ayanoğlu, Artuklu Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Gürbüz Aksoy, İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Öztürk, eğitim sendikaları, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile okul müdürleri katıldı. Sendika temsilcileri eğitimle ilgili sorunları masaya yatırırken, dilek ve temenniler bölümünde söz alan Hasan Duruer, sert eleştirilerde bulundu.


DERSİNİ VERDİKTEN SONRA ÖĞRETMENEVİNDE OYUN OYNAYAN ÖĞRETMENLERDEN NE BEKLENİR

Vail Duruer, eğitimdeki başarısızlıkları iyi tahlil ederek buna göre çözüm bulunması gerektiğine dikkat çekti. Duruer, “Başarıda en büyük etken öğretmene bağlıdır. Başarının da başarısızlığın da yüzde 70"i öğretmenlere bağlıdır. Geriye kalan yüzde 30"luk bölümde öğrenciler, idareciler, veliler ve diğer etkenler var. Dersini verdikten sonra öğrencinin geleceğini dert edinmeyen, öğretmenevlerinde oyun oynamaktan başka bir sosyal faaliyeti olmayan öğretmenlerden ne bekleyebiliriz. Ama her zaman da maaşlarından şikayetçi olurlar. En büyük sıkıntı öğretmenlerden kaynaklanıyor. Ben eski öğretmenleri arıyorum. Öğrencilerin dertleri ile dertlenen öğretmenleri mumla arıyoruz” diye konuştu.


"400 MİLYON TL HIRSIZLIK YAPILIYOR"
Konseydeki katılımcıların eğitim hakkındaki sorularına bir bir cevap veren Vali Duruer, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Eğitim için elektrik kesintileri sorun diyorlar. Ben buna katılmıyorum. Yüzde 80 elektrik kaçağı olan bir yerde kesintilerin olması normaldir. Bu kadar hırsızın bulunduğu bir yerde ne yapılabilir ki. Burada her yıl 400 milyon TL hırsızlık yapılıyor. Bunun sadece onda biri olan 40 milyon TL ile ildeki bütün derslik sorununu çözerdik. Okullarda şiddet sadece Türkiye"nin değil bütün dünyanın sorunudur. Bunu polisiye önlemleri ile önleyemeyiz. Öğretmen açığı ve derslik açığı da Türkiye"nin her yerinde rastlanan sorunlardır. Eğitim için özel idare'den geçen yıl 5 milyon TL aktardık. Kesin hesaplardan da 12 milyon TL daha eğitim bütçesine aktardık. SODES projelerinin yerinde kullanılmadığına katılmıyorum. Bu projeler zaten sosyal destekli projelerdir. Eğitimin projesi öğrencileri köyden Mardin"e getirip buradaki tarihi mekanları gezdiriyor. Bu öğrenciler de zaten fakir ailelerin öğrencileridir. İl dışına gönderdiğimiz öğrenciler de ya Çanakkale"ye gönderiliyor ya da Ankara"ya ki bu sayıda 200- 300"ü geçmez.”


Vali Duruer, yurt sorunu konusuna da değinerek, “Sabancı Holding, özel idare'ye 1 milyon TL aktardı, bununla 200 yataklı bir yurt yapacağız” dedi.


DHA