Meclis’te Genel Kurul çalışmalarını aksatmayan milletvekilleri performanslarına göre ek ücret alacak. Meclis’i boykot eden BDP’liler yemin etmezse TBMM Başkanı’nın inisiyatifiyle içtüzük devreye sokulacak.
 
Meclis Başkanlığı, vekillerinGenel Kurul çalışmalarını aksatmalarını önlemek için primdönemi başlatıyor. Milletvekilleri artık Genel Kurul performansalarına göre ek ücret alacaklar. Meclis Başkanlığı, 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama döneminde elektronik cihazlamilletvekillerinin Genel Kurul’a katılımını aylık periyodlarla ölçmeyi planlıyor. Genel Kurul’a katılan çalışkan vekillere ödül olarakmaaşlarının dışında primödenmesi gündemde. 
 
CEZA YAPTIRIMI DA VAR 
 
Sistemin cezai yaptırımı da var. Üç ay üst üste birkaç kez Genel Kurul’a katılmayan devamsız vekile ise para cezası verilecek. Bir ay içinde 5 oturuma mazeretsiz katılmayanmilletvekilinin vekilliğinin düşürülmesi ise önce Başkanlık Divanı’nda ele alınacak. Devamsızlıkla ilgili yeni sistemyemin etmeyen BDP’lileri de yakından ilgilendiriyor. 
 
İÇTÜZÜK UYGULANACAK 
 
BDP’liler, 1 Ekim’de kayıtlarını yaptırmaz ve yemin etmezlerse,Meclis Başkanı inisiyatif kullanarak “Meclis’i grup halinde boykot etme” gerekçesiyle içtüzüğü devreye sokabilecek. BDP’liler 5 kez üst üste oturuma katılmazlarsa Başkanlık Divanı olağanüstü toplanacak. Milletvekilliklerinin düşürülmesi için BaşkanlıkDivanı’nda karar alınacak. Oybirliği sağlanırsaGenelKurul’da oylanacak.Meclis Başkanlığı’nın hazırlattığı çalışma önümüzdeki günlerde parti gruplarına öneri olarak sunulacak. Tüm partilerin onay vermesi halinde 24.Dönem Meclis’te uygulama hayata geçmiş olacak.
 
İlk gündem yeni Anayasa
 
Meclis’in yeni yasama yılındaki gündemi ‘’Yeni Anayasa’’ olacak. Meclis; 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında, yapıldığı günden beri eleştirilen ve 17 kez değişikliğe uğrayan 1982 Anayasası yerine yeni bir Anayasa yapımı içinmesai harcayacak. TBMMBaşkanı Cemil Çiçek, yeni Anayasa çalışmaları öncesinde hazırlık yapılması talimatı verdi. 
 
Çiçek, 19 Eylül’de hukukçu akademisyenlerle bir araya gelecek. Bu toplantıda Anayasa’nın içeriğine girilmeyecek, usul üzerinde durulacak. Yeni yasama yılının başlamasının ardından Anayasa Uzlaşma Komisyonu oluşturularak çalışmalarına başlayacak. Bu nedenle, gruplardan 2’şermilletvekili bildirilmesi istenecek. Komisyon, TBMMBaşkanı Çiçek’in katılmadığı zamanlarda, görevlendireceği bir başkan vekilinin başkanlığında çalışmalarını yürütecek.