Kararı siyasi ve hukuktan uzak olarak değerlendiren sivil toplum kuruluşları, mahkemenin bir başka 367 kararına imza attığını belirterek, millet iradesinin hedef alındığını söylediler.

Danıştay 8. Dairesi'nin, Yükseköğretim Genel Kurulu'nun (YÖK) üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurmasına yönelik tepkiler sürüyor. Sivil toplum kuruluşları kararı eleştirirken, Danıştay'ın siyasi bir karar almakla suçladı. Tepkilerde, alınan kararın milletin iradesine yönelik bir darbe olarak okunması gerektiği kaydedildi. Diyanet-Sen Giresun Şube Başkanı Fethi Karahüseyin, Danıştay tarafından üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararın yürütmesini durdurduğunu belirterek, Danıştay kararının Anayasa'da yeralan eğitim hakkı ile fırsat eşitliğini ortadan kaldırdığını öne sürdü.

İNSAN HAKLARI İHLALİ

AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişçi, Danıştay'ın katsayı kararıyla ilgili olarak, "Danıştay'ın kararı asla kabul edilebilir bir şey değildir, tamamı ile siyasi bir karardır" dedi.

Kirişçi, Danıştay'ın kararının kabul edilebilir olmadığını söyleyerek, "Bu siyasi kararın tabii ki YÖK gereğini yapacaktır. Bundan bizim en ufak bir kuşkumuz yok. Bir şekilde bir çözüm bulunacaktır" dedi. Kararın hukuki boyutu kadar ahlaki bir boyunun da bulunduğunu belirten Kirişçi, "herşeyden önce bu karar insan haklarına aykırıdır" diye konuştu.

KENDİSİYLE ÇELİŞTİ

Danıştay'ın almış olduğu katsayı ile ilgili kararın milletin iradesini hiçe sayan, onları esaret ve cehalet kafeslerine koymak isteyen darbeci ve despot zihniyetin ekmeğine yağ sürdüğünü bildiren Karahüseyin, "En temel insan hakkı olan eğitim hakkı, keyfi ve hukuka aykırı kararlarla engellenmektedir. Yıllardır kamuoyunun vicdanını yaralayan katsayı uygulamasını düzelten YÖK kararına karşı, Danıştay tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı binlerce öğrenciyi yine mağdur edecektir. Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olan katsayı uygulamasında ısrar etmek, hukuki değil, ideolojiktir. Danıştay daha önce benzeri bir şekilde açılan bir davayı reddetmiş ve yetkinin YÖK'te olduğunu belirtmişti. Danıştay, bu kez yürütmeyi durdurma kararı vermekle, daha önce verdiği kararla çelişmiş oluyor. Bu karar mesleki eğitime en büyük darbeyi vuracaktır" diye konuştu.

367 garabeti tekrar etti

Danıştay'ın kararına İmam Hatip Lisesi mezunları tepki gösterdi. Adana İHL, 1958 mezunu Ali Tanrıverdi, Danıştay'ın aldığı karara tepki gösterdi. Kendisinin ilk defa Adnan Menderes hükümeti zamanında 7 tane açılan bir tanesi de Adana'da bulunan İHL'den mezun olduğunu anlatan Tanrıverdi, "Bazıları İHL'lerin önünü kesersek değişik fakültelere gitmezse Başbakan ya da Sağlık Bakanı olamaz, diye düşünüyor. Maalesef bu düşüncelerle hukuk ihlal ediliyor. Şu an bir 367 garabeti daha çıkmıştır. Bu karar davacı ve davaya bakanın ilgilisi ve yetkilisinde değildir. Ufak bir heyecan uğruna hukuk çiğnenmiştir eşitlik bozulmuştur" dedi.

Danıştay'ın kararı utanç verici

İmam-Hatip Lisesi Mezunları, Kültür Dayanışma ve İnsani Değerleri Yüceltme Derneği Genel Sekreteri Mustafa Şekilarız, meslek liseleriyle ilgili alınan kararla hukukun katledildiğini söyledi. Şekilarız, "Danıştay daha önce YÖK'ün aldığı kararı 'Kendi sorumluluk alanıdır' demişti. Ancak, YÖK'ü haklı gören aynı Danıştay, 'Katsayı adaletsizliği bu şekilde devam edemez' diyen YÖK'ün aldığı karara itiraz edenleri haklı bulması hukuksal skandaldır" ifadesini kullandı. Türk Ocakları Afyonkarahisar Şube Başkanı Doç. Dr. İsmail Demir, meslek liselilerin önünü kesen uygulamanın Türkiye için utanç verici olduğunu söyledi.

Hukuk cinayeti işlendi

Batman Düşünce ve İnanç Platformu, Danıştay 8. Dairesi'nce alınan katsayı kararını protesto etti. Batman'da Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan Düşünce ve İnanç Platformu üyeleri burada yaptıkları basın açıklaması ile Danıştay 8. Dairesi'nce alınan katsayı kararını protesto etti. İnanç Platformu'nun basın açıklamasına, Batman'da faaliyet yürüten birçok sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Basın açıklaması öncesi söz alan Düşünce ve İnanç Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Şat, Türkiye'de yasa koyucuların bir yasa yaptığını ve herkesin o yasaya uymasını, saygı göstermesini beklediklerini belirterek, "Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanan 367 olayını herkes biliyor. Danıştay daha yakın zamanda katsayı kararının iptal edilmesi ile ilgili kendisine götürülen bir davada 'Bu karar bizim işimiz değil bu YÖK'ün işi bunu götürün, ancak YÖK kaldırır' demişti. Danıştay kısa bir süre önce vermiş olduğu kuralı yemekten geri kalmadı. Biz bugün bunu protesto etmek için buradayız. Adaletin bu mu Danıştay diyoruz" dedi./yeni şafak