Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından tespit edilen 1 milyon TL'lik usulsüz harcamayı hatırlatarak, CHP'ye “yavuz hırsız misali ev sahibini bastırıyor” benzetmesi yaptı. Partisinin grup toplantısında hafta sonu bazı ilçe ve beldelerde yapılan seçimleri değerlendiren Erdoğan, AK Parti'nin 4 ilçe ve 8 beldede seçimi kazandığını hatırlattı. Partisinin en yakın rakibine yüzde 20'den fazla fark attığını belirten Erdoğan, AK Parti'nin aldığı sonuçla bir Türkiye partisi olduğunu yine gösterdiğini söyledi. Erdoğan, “Sakarya'nın Akyazı ilçesinde 11 bin oy aldık, CHP'nin oyu sadece 139” dedi. Muhalefet partilerinin tutumu da eleştiren Erdoğan, “Muhalefet sadece eleştiriyor, gerçeği söylemiyor. Bu paketler sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği halinde çıkarıldı. Ekonomide hiçbir zaman disiplini elden bırakmadık, eski dönemlerdeki gibi seçim ekonomisi uygulamadık. Ekonomik kriz siyasi istismar aracı olarak kullanılıyor, kimsenin Türkiye'yi yerinde saydırmaya hakkı yok. Muhalefet şimdiye kadar görülmemiş nezaketsizlik içinde. Elinde yolsuzluk belgesi olanlar gereğini yapsın, seçimlerden önce kırmızı dosya sallayanlar içeriğini açıklayamadı. Partimizin kasasına giren her kuruş her gün açıklanır. Muhalefetin derdi Türkiye'nin ilerlemesini durdurmak, bu oyuna gelmeyeceğiz, gerilimin tarafı olmayacağız. Muhalefet partileri sığ sularda kulaç atıyor.”

AB taahhütlerine sadık kalsın


AB'nin konjonktürel iç siyasi mülahazaların yansıtıldığı bir kurum olmaması gerektiğini” hatırlatan Erdoğan, “Üyelik kriterleri ortadadır. Taahhütlere sadakat, belirlenen ilke ve kurallara uygun hareket etmek, Birlik ruhunun temelidir. Bu ruha, bu sadakate, bu ahde uymayan söylem ve davranış içine girenler, öncelikle bir siyasi değerler, bütün AB'nin kurucu değerlerine ters bir yaklaşım sergilemiş olurlar. Türkiye'nin üyeliği, sınır tartışmalarıyla, genişleme polemikleriyle gözardı edilebilecek, arka plana atılabilecek bir konu değildir. Türkiye'nin büyüklüğüne, siyasi ağırlığına, stratejik önemine, kültürel derinliğine yönelik hazımsızlıkları, bu tür yaklaşımlarıyla perdelemeye çalışanlar, açık söylüyorum; beyhude bir çaba içine girerler.”

BU MIZRAK BU ÇUVALA SIĞMAZ

AB'nin küresel bir vizyona ulaşmasına da bu anlayışın engel olacağını ifade eden Erdoğan, 'Bu mızrak, her şeyden önce bu çuvala sığmaz. Küçük düşünerek, büyük ideallere ulaşmak mümkün değildir' diye konuştu. Erdoğan, “İç siyasi hesaplarla tribünlere oynayarak, ayak oyunları yaparak AB'nin, bir küresel güç haline getirilemeyeceği” uyarısında bulundu. Herkesin, gelecek nesillere karşı, yarının Avrupa'sına karşı sorumlu olduğuna işaret eden Erdoğan, 'Bugün, günü kurtarma derdinde olanlar, yarın bu sorumsuzluklarının hesabını tarih önünde verirler' dedi.


11 bine karşı sadece 139 oy

Başbakan Erdoğan, haftasonunda 7'si ilçe olmak üzere toplam 29 birimde yapılan seçimlerde AK Parti'nin 4 ilçe 8 beldede seçimi kazandığını hatırlattı. AK Parti'nin yüzde 43 oy oranı ile en yakın rakibine 23 puan fark attığını söyleyen Erdoğan, “AK Parti'nin oyları, CHP+MHP'nin oylarından 11 puan fazladır. Böylece 29 Marttan sonra 'AK Parti düşüşe geçti' diye düğün bayram yapan, toplumumuzu yanıltmaya çalışan kesimlerin nasıl bir kandırmaca içinde oldukları çok geçmeden açığa çıkmış oldu” dedi. Sakarya'nın merkez ilçelerinden Akyazı'daki sonuçlara dikkat çeken Erdoğan, AK Parti'nin 11 binden fazla oy alırken ana muhalefet partisi CHP'nin aldığı oyun 139'da kaldığını belirtti. Erdoğan, '139... Burası çok daha anlamlıdır herhalde. Buranın üzerinde düşünülmesi lazım” dedi.


AP seçim sonuçları Türkiye'yi etkilemez

Konuşmasında Avrupa Parlamentosu seçimlerine de geniş yer ayıran Erdoğan, “Hristiyan Demokratlar'ın zaferi” olarak yorumlanan seçim sonuçlarını değerlendirdi. Kampanya döneminde bazı ülkelerin liderlerini “Türkiye' tartışmaları etrafında kampanya yaparken gözlemlediklerini” vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Seçim sonrası ortaya çıkan tablonun da Türkiye'nin üyeliği boyutuyla olumsuz şekilde değerlendirildiğine şahit oluyoruz. Avrupa Parlamentosu'ndaki sandalye dağılımı, AB'nin temel politikalarının, temel hedeflerinin gidişine, bu anlatıldığı şekilde bir değişim yaşanmasına hiçbir zaman fırsat vermez, bu anlama da gelmez. Bunu, bu şekilde değerlendirmek çok yanlış” diye konuştu.-yenişafak