Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Nedim Öztürk, Türkiye dahil 175 ülkede uygulanan mikrokredi uygulamasının 135 milyon yoksul kişiye iş sağlayarak aileleriyle birlikte yaklaşık 600 milyon kişinin bir başkasına avuç açmadan, onurlu bir şekilde gelir elde etmelerine katkı yaptığını söyledi.

AK Parti Eskişehir Milletvekili de olan Nedim Öztürk, AA muhabirine, dünyada öncülüğünü Bangladeşli ekonomist Prof. Dr. Muhammed Yunus'un yaptığı ve 2006 Nobel Barış Ödülü almasını sağladığı Mikrokredi Programı'nın, Türkiye'de 18 Temmuz 2003 tarihinde Diyarbakır'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği ilk çekle başlatıldığını anımsattı.

TİSVA tarafından İstanbul'da düzenlenen ''Uluslararası Mikrokredi ile Yoksulluğun Azaltılması Konferansına'' katılan Başbakan Erdoğan mikrokredi programı için gerekli hukuki düzenlemelerin gerçekleştirilmesi talimatını vererek, mikrokrediye olan desteğini burada da gösterdiğini anlatan Öztürk, şöyle konuştu:

''Mikrokredi programının ilk sermayesi TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül tarafından sağlandı ve program Türkiye'de hayata geçirildi. Mikrokredi, dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkan sağlayan küçük sermayeli bir programdır. Mikrokredi, Türkiye dahil dünyada 175 ülkede uygulanıyor. Bu uygulama 135 milyon yoksul kişiye iş sağlayarak, aileleri ile birlikte yaklaşık 600 milyon kişinin bir başkasına avuç açmadan, onurlu bir şekilde gelir elde etmelerine katkı yapmıştır. TİSVA bünyesinde faaliyet gösteren mikrokredi programı, 2010 Ekim ayı itibariyle 48 ilde 65 şubeyle çalışmalarına devam etmektedir. 2011 sonuna kadar da her ilde şube açmayı planlıyoruz.''

Öztürk, 2003 yılından itibaren uygulanan mikrokredi programı kapsamında Türkiye genelinde bugüne kadar 37 bin 967 üyeye 67 milyon liranın dağıtıldığını ifade ederek, ''Teminat ve kefalet sistemi olmadan tamamen güvene dayanmasına karşın vadesi gelen kredilerde geri dönüş oranı yüzde 100'dür'' dedi.

-5 ÇEŞİT KREDİ OLANAĞI-

Mikrokredi programı çatısı altında, yoksul kadınlara verilen 5 çeşit kredi olduğuna işaret eden Öztürk, şunları söyledi:

''Bu kredilerden ilki üyeler tarafından sıkça bilinen temel kredidir. İkincisi deneyimli üyelere verilen girişimci üye kredisi, üçüncüsü hayvancılık kredisi, dördüncüsü mikrosera kredisi ve beşincisi dilenciler gibi toplumun en yoksul kesimine verilen mücadeleci vatandaş kredisidir. Verilen krediler 1 yıllık olup haftalık geri ödemelerle alınmakta ve kredi alanlardan yüzde 20 hizmet maliyeti alınmaktadır. Hizmet maliyetinin alınmasının iki sebebi var. Bunlar işletme maliyetini karşılamak ve mikro kredi projesinin sürdürülebilirliğini sağlamaktır.''

-ESKİŞEHİR'DEKİ MİKROKREDİ ÇALIŞMALARI-

Öztürk, Eskişehir'de ilk mikrokredi şubesinin 2007 yılında Odunpazarı'nda açıldığını anlatarak, şöyle devam etti:

''2007 yılından itibaren faaliyet gösteren ve 732 üyeye sahip Odunpazarı Şubesi, 700 üyesine toplam 1 milyon 222 bin lira kredi verdi. Odunpazarı Şubesi'nin kurulmasından yaklaşık 1 yıl sonra yoğun talepler üzerine 2008'de Tepebaşı Şubesi kuruldu. Böylece Eskişehir ikinci bir mikrokredi şubesine kavuştu. 900 üyeye sahip Tepebaşı Şubesi'nden ise 855 üyeye toplam 1 milyon 210 bin lira kredi verildi. Mikrokredi kullanarak ticarete atılan kadınların ortaya çıkardığı ürünlerin satılması için 18 Ekim 2010'da Eskişehir'de El Emeği Ürünleri Satış Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi. Bugün itibariyle toplam 1632 üyeye sahip Eskişehir Mikrokredi Şubesince 1555 üyeye, toplam 2 milyon 433 bin 556 lira verildi. Yoksulluk ve işsizlikle mücadelede önemli bir ivme yakalandı.''

Öztürk, ev hanımlarını çalışma yaşamına katıp sosyalleşmelerini sağlayan mikrokredi programı, bu yönüyle de kadınlara öz güvenlerini kazanma imkanı sunduğuna dikkati çekerek, ''Üye sayısını her geçen gün artıran programda verilen kredinin büyüklüğü dikkate alındığında mikrokredinin, yoksulluğun olmadığı bir Eskişehir'i gerçekleştirmede önemli bir etken olduğu çok açıktır'' diye konuştu.

A.A.