Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniğinde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. M. Hadi Yaşa, bir bayanın kazayla yuttuğu diş fırçasını ameliyatsız, endeskopi yardımı ile özel altlerle çıkardı. Dünyada ilk olduğu bildirilen operasyon 30 dakika içerisinde başarı ile tamamlandı. 6 aydır dayanılmaz sancılar yaşayan 2 çocuk annesi Emine C. ise operasyonun ardından sağlığına kavuştu.
Edinilen bilgiye göre Aydın"da yaşayan Emine C. 6 a önce balık yerken boğazına balık kılçığı takıldı. Emine C. diş fırçası ile boğazına takılan kılçığı çıkarmak isterken aniden yutkunması sonucu dış fırçası midesine kaçtı. Olaydan sonra Aydın Devlet Hastanesi ve Aydın Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servislerine başvuran Emine C."ye, çekilen filmler sonucunda mide ameliyatı önerildi. Ancak genç kadın korktuğu için ameliyat olmayı kabul etmedi. Yaklaşık 6 ay midesinde diş fırçası ile dolaşan Emine C., mide ağrılarının artması ve bulantı-kusma şikayetlerinin başlaması üzerine Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniğinde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. M.Hadi Yaşa"ya başvurdu.
Dünyada ilk kez ameliyatsız mideden diş fırçası çıkaran Prof. Dr. M. Hadi Yaşa “Endoskopi yaparak midedeki diş fırçasını gördükten sonra, midedeki yabancı cisimleri tutmak için yapılmış olan özel aletler ve endoskopi yardımıyla EmineC.nin midesindeki diş fırçasını tutup yaklaşık 30 dakikalık bir uğraştan sonra ameliyatsız bir şekilde midesinden çıkardık. Hastamız başarılı geçen operasyonun ardından hem sancıları dindi. Hem de sağlığına kavuştu” dedi.
Bugüne kadar intihar etmek amacı ve kaza ile yutulan çivi, iğne, cam, tel parçası gibi bir çok maddeyi endoskopi ile mideden ameliyatsız bir şekilde çıkarılabildiğini belirten Prof. Dr. M. Hadi Yaşa “Yaptığımız araştırmalarda çeşitli nedenlerle mideye kaçmış diş fırçalarının hep ameliyatla çıkarıldığını gördük. Ancak dünyada ilk kez midedeki bir diş fırçasının endoskopik yolla ve ameliyatsız olarak çıkarıldığını biliyorum. Bu nedenle 25-29 Ekim 2008 tarihlerinde Antalya"da yapılacak olan 5.Hepatogastroenteroloji Kongresinde bu vakayı sunacağım” dedi.