Kalp krizi ciddi ve hayatı tehdit edici bir sağlık sorunudur. Ertelenmesi yada şimdi geçer gibi düşünceler hayatın sonlanması anlamına gelebilir. Bu bakımdan kalp krizi ve belirtileri çok iyi tanınmalıdır.

Kalp krizi her zaman kişinin ağır, ezici göğüs ağrısı (bakınız!! göğüs ağrısı kalp krizi belirtisi olabilir) ile belirlenen dramatik bir sahne değildir. Buna ek olarak belirsiz mide ağrısı, hazımsızlık ya da mide ekşimesi olabilir. Mide ağrısına neden olan birçok faktör olabilir. Ama kalp krizinin de midede ağrıya neden olduğunu unutmamak gerekir. Güvenli olması açısından ve herhangi bir şüpheniz olması durumunda yardım isteyin.

KALP KRİZİ NEDEN MİDEYİ ETKİLER?
Kalp krizi genellikle koroner arterde oluşan bir kan pıhtısı nedeniyle oluşur. Bu kan pıhtısı kalp kasına kan gelmesine engel olur ve kalpte ağrı, kramp ve sıkışmaya neden olur. Bireyler ise bu durumu göğüste sıkışma olarak hissederler. Fakat bu ağrı yayılıcı olabilir. Boyun (bakınız!! boyun ağrısı kalp krizi belirtisi olabilir), omuz, kol ve yazımızın konusu olan mide ağrılarına (üst karın) yol açabilir.

Ağrı gerçekten kalpte olmasına rağmen, bu ağrı karın yada midedeki bir bölgeye yayılabilir. Hatta küçük aktivite ile kötüleşebilir ağrı sol omuz ve kol boyunca ilerleyebilir. Böyle semptomlar ciddidir ve acil önlem alınmasını gerektirir. Kalp krizi çoğu durumda erkeklere göre kadınlarda daha sık görülür. Kalp krizi durumlarında kendinizi kusacak kadar hasta olarak hissedebilirsiniz.

BAŞKA HANGİ DURUMLAR MİDE AĞRISINA NEDEN OLABİLİR?
Kalp krizi durumlarında göğüs ağrısı olmadan da midede ağrı gerçekleşebilir. Yada her mide ağrısı kalp krizine işaret etmiyor olabilir. İşte midede ağrıya yol açan diğer şüpheliler;

Asit reflüsü veya gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH)
Gıdaların sindirimi ile bir sorundan dolayı ekşimesi, göğüs arkasında mide ya da göğüste yanma hissine neden olabilir.
Sindirimdeki bir problem nedeniyle mide alanında hazımsızlık, şişkinlik hissi
Peptik ülser, ince bağırsağın mide veya üst kısmının iç yüzeyindeki bir sorun
Gastrit, mide zarının tahrişi
Pankreatit, pankreas iltihabı
Kolesistit (safra kesesi iltihabı) ya da koledok (safra taşı geçiren kanal) dahil olmak üzere safra kesesi hastalığı,
Hepatit, karaciğerin bir enfeksiyonu veya inflamasyonu
NE ZAMAN DOKTORUNUZU ÇAĞIRMALISINIZ?
Eğer devam eden hafif veya orta şiddetle mide ağrınız varsa doktorunuza başvurun. Kalp krizi belirtileri çoğu insanda belirsiz huzursuzluk, sinirlilik veya korku veya kıyamet gibi çok ciddi endişe yaşar. Eğer siz de bu duygulara ile birlikte ani veya şiddetli mide ağrısı ve aşağıdaki belirtiler bulunuyorsa derhal acil yardım isteyiniz. Fazla bir zamanınız kalmamış olabilir.

Soğuk terleme
Bayılma, baş dönmesi yada sersemleme
Yorgunluk veya halsizlik
Bulantı ve kusma
Omuz, boyun, kol, sırt, diş veya çene ağrısı
Göğüste ağrı, basınç, sıkılma veya her türlü rahatsızlık hissi
Nefes nefese kalma gibi nefes problemleri
Terli, soluk soğuk veya nemli cilt
Çoğu kimse mide ağrılarını önemsemediğinden kalp krizinden şüphelenmez. Bu nedenle acil bakım istemezler. Ancak durum kalp krizi ile ilişkili ise sizde kalıcı kalp hasarı ve ölüme neden olabilir. Bu gibi durumlar tereddüt edilmeden bir acil servise başvurmalı yada en yakınınızda olan birinden yardım istemelisiniz.
Hastaneye götürülmenize izin vermeyin. Acil servisin yanınıza gelip size bakım yapması olası hasarsın en aza indirilmesi bakımından son derece önemlidir. Gelen acil servis ve uzmanları sizi evde tedaviye hazır donanımda gelmektedir. Durum kontrol altına alındıktan sonra hastaneye götürülebilir. Tetkikler ve testler yapılabilir. Gerekirse ilaç yada cerrahi müdahale yapılabilir.

Her yönden düşünün ve açıklanamayan karın ağrısının zararsız bir sorun olduğunu düşünmeyin. Uzun ve sağlıklı bir hayat yaşamak için hızla ihtiyacınız olan tedaviyi alın.