Değerli Aydınlılar,

Bu hafta siyasette önemli bir yer alan ve kamuoyunda epeyce tartışmalara yol açan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olağanüstü kurultayını demokrasi ve hukuk açısından ele almaya çalışacağız.

MHP tüzüğüne göre toplam üst kurul delegelerinin 5’te 1’inin imzası olağanüstü kurultay toplanması için yeterli. 1100 seçilmiş delege, 40 milletvekili ve parti kurucularından hayatta kalanlar ile bu sayı toplam olarak 1232. Olağanüstü kurultay çağrısı için 249 delegenin noter imzalı talebi yeterli. MHP Genel Başkan adaylarının açıkladığına göre Genel Merkeze yapılan olağan üstü kurultay başvurunu imzalayan üst kurul delege sayısı 548 (bu sayıyı lütfen unutmayın). Kurultayın açılması için 1232 delegenin yarısından bir fazlasının katılımı yeterli oluyor. Bu sayıda 617 kişi.

Tüzük açıkça yazmış. Madde 63: Olağanüstü büyük kongre toplantılarına ise Genel Başkan ve Merkez Yönetim Kurulunca gerek görülen hâllerde veya Büyük Kongre delegelerinin en az beşte birinin imzaları ile birlikte noterce onaylı yazılı talebi üzerine çağrılabilir. Bu toplantılarda sadece toplantı gündeminde yer alan konular görüşülür ve karara bağlanır, olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz. Büyük Kongre gündemini Merkez Yönetim Kurulu hazırlar. Olağanüstü toplantının gündemi ise, davet yapan organca düzenlenir. Gündemsiz olağanüstü toplantı talebinde bulunulamaz.

Olağan üstü kurultay talebi MHP Genel Merkezine teslim edilmiş ve bu maddedeki olağanüstü toplantıda seçim yapılamaz hükmü kaldırılması talebi ortaya konulmuştu. Olağanüstü kurultay talebine genel merkezin yanıt vermemesi üzerine muhaliflerin avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde 5 Şubat'ta dava açtı mı? Açtı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan'da "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi mi? Verdi. Üst kurul delegelerinin en demokratik haklarını gayet medeni ve hukuki bir şekilde MHP Genel Merkezine teslim etmelerine rağmen ne oldu? 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin bu kararının ardından konu, MHP Genel Merkezi'nce Yargıtay'a taşındı. Genel Merkez, mahkemenin kararını temyize götürdü. Yargıtay'daki temyiz süreci devam ederken, mahkeme tarafından görevlendirilen çağrı heyeti olağanüstü kurultay tarihi olarak 15 Mayıs'ın belirlendiğini açıkladı. Genel Merkez ise bu kararı tanımadığını bildirdi mi? Bildirdi! Siyasi bir tıkanıklık aşılmak üzere yine siyasetin kendisi kendi üst kurul delegeleri vasıtası ile hukuki ve demokratik bir hakkı kullanmaya ve siyasi bir sorunu siyasi bir kurultay ile çözmeye çalışıyor ve bu talep genel merkezi tarafından reddediliyor. Bu reddetme hain, paralelci, fitneci, isyancı gibi gerekçelerle izah edilebilir mi? MHP Üst Kurul Delegeleri Yeniçeri mi ki kazan kaldırdılar,  bu isyan bastırılacak naraları atılıyor?

Tosya neyse de Gemerek Mahkeme kararı kanaatimizce tam bir hukuki faciadır. Bu mahkemelere başvurup Ankara 12 Sulh Hukuk Mahkemesi’nin yürütmesini Yargıtay karar alıncaya kadar durdurulması talep eden iki delegedir. Şimdi bir daha başa dönelim kaç delege olağanüstü kurultay için başvurmuştu? 548. Siyasetin kendi çözemediği bir sorunu hukuk üzerinden halletmeye kalkması siyasetin sorun çözme kabiliyetine helal getirmez mi? Mademki siyasi partiler demokrasinin en önemli öğeleri, neden polise Çin Seddi kurdurulup kurultay toplanmasına engel olunur. Bir siyasi parti siyasi hayatımızda en azından bizim karşılaşmadığımız duruma neden düşürülür? Toplarsın kurultayı boy ölçüsü mü aldırırsın, vücut ölçüsü mü aldırırsın ona üst kurul delegesi karar versin. Mahkemeler değil!

Şimdi de bir genel kurul delegesi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yapmış, Anayasa mahkemesi tüzük konusunda yetkilidir diyerek! Şimdi bir daha başa dönelim kaç delege olağanüstü kurultay için başvurmuştu? 548. Anayasa Mahkemesi yetmez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de (AİHM) başvurun. Zaten bir partinin büyük kongresin den ziyade ülke içi meseleye dönüşen kurultay Uluslar arası bir sorun haline gelsin!

Yargıtay kararına saygı duyulacakmış! 548 Üst Kurul delegesinin imzaları ve tüzüğün 63. maddesi orada dururken, Yargıtay ne karar alacak bizde merakla bekliyoruz.