Baraja takılma sıkıntısını atlatan, ancak hem oy, hem milletvekili hem de kalelerini kaybeden MHP’de olağanüstü kongre tartışması başladı. İlk işaret fişeği Bahçeli’nin eski rakibi Trabzon Milletvekili Aydın’dan geldi.
 
Seçimlerde barajı aşma mutluluğu, kalelerinin ardından oylarının yüksek olduğu illerdeki oy kaybıyla gölgelenen MHP’de, daha ilk günden kongre sesleri yükselmeye başladı. MHP’nin 2012’deki olağan kongre tarihinin öne çekilmesi gündemde. İstifalar nedeniyle Başkanlık Divanı’nı toplayamayan Bahçeli, öncelikle MYK’dan yeni Başkanlık Divanı’nı oluşturacak. İlk kongre çağrısı Trabzon’dan Meclis’e giren Koray Aydın’dan geldi.
 
İlk sesini yükselten eski rakip oldu
 
İlk günden başlayan olağanüstü kongre talepleriyle ilgili önümüzdeki günlerde bazı girişimler olacağı belirtiliyor. Kongrede daha önce Bahçeli’nin karşısında çıkan adayların nasıl bir tavır takınacakları da merak ediliyordu. Daha önce Bahçeli’nin karşısına aday olarak çıkan Ümit Özdağ milletvekili seçilemezken, Koray Aydın Trabzon’dan milletvekili olarak gelmeyi başardı. Aydın, dün düzenlediği basın toplantısında MHP’nin aldığı oy oranın başarısızlık olduğunu ve yönetimin bunu değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
 
Kaset olayına muhatap olan illerde de oylarda düşüş yaşanırken, AK Parti’nin oylarını yüzde 60’ın üzerine çıkardığı MHP’nin eski kalesi İçanadolu Bölgesi’nde iseMHPtam bir hezimete uğradı. 2007’de birinci olduğu Mersin ve Osmaniye’de birinciliği yitiren MHP, sahil kentlerinde sadece Antalya’da oylarını yükseltebildi. İzmir’de hem oyları geriliyen hem de 4 milletvekilinden 2’sini kaybeden MHP,Ankarave İstanbul’da ise oylarını nispeten korudu. Büyükşehirlerdeki oy oranlarının korunması, soldan MHP’ye oy gittiği yorumlarını da beraberinde getirdi.
 
45 ilden vekil çıkarılamadı
 
MHP’nin bazı illerde milletvekili sayıları azaldı. MHP’nin kaleleri olarak gösterilen Hatay’da 2’den 1’e, Mersin’de 4’ten 2’ye, Adana’da 4’ten 3, Manisa’da 3’ten 2’ye, Erzurum’da 7’den 6’ya düştü. MHP’nin 2007 seçimlerinde milletvekili çıkaramadığı il sayısı 39 idi. Bu seçimde milletvekili çıkarılamayan il sayısı 45’e yükseldi.Partinin özellikle oylarında artış beklediği Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde umulan olmazken, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaşanan oy kaybı, milletvekili sayısının düşmesine neden oldu. MHP sadece Iğdır’da birinci olabildi. 
 
Sonuç başarı değil yeni bir yapı gerekir
 
MHP’de Trabzon’dan milletvekili seçilen eski bakanlardan Koray Aydın, partisinin seçimlerde aldığı sonucu başarı olarak görmesinin mümkün olmadığını söyledi. MHP’nin 34 ilde milletvekili çıkarttığını hatırlatan Aydın, “Daha önce 59 ilde almıştık. Neredeyse o illerin yarısını kaybetmiş durumdayız. Bunun bir sorgulanmasının yapılması gerekir. Bu bir zaruret, bu bir mecburiyet” diye konuştu. (Star Gazetesi)