Saat 13.30’da başlaması beklenen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile kurul üyesi bakanlar ve kuvvet komutanlarının katılacağı toplantıda ele alınacak konular arasında özellikle uluslararası gündem ve dış politika maddeleri dikkat çekiyor.

İç ve dış gelişmelerin değerlendirildiği kurul toplantısında yeni atanan MGK Genel Sekreteri Muammer Türker de ilk kez yer alacak. Daha önce Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü olarak görev yapan Türker, Milli Güvenlik Kurulu'nun genel sekreterliğine atanmadan önce Hakkâri Valisi olarak görev yapıyordu.

Toplantının gündeminde Ortadoğu’daki dış gelişmeler önemli yer tutuyor. Toplantıda, Suriye'de ve Suriye sınırı yakınında yaşanan olaylar ve gelişmeler, Birleşmiş Milletler ve Arap Ligi Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Suriye konusundaki diplomatik girişimlerinin ele alınması bekleniyor. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kurul üyelerine Suriye konusundaki gelişmeler hakkında bilgi vermesi bekleniyor.

Ortadoğu’ya ilişkin bir diğer önemli gündem maddesinin ise Irak'taki siyasi kriz olması bekleniyor. Irak’ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki ile yaşanan gerilimin de masaya yatırılması bekleniyor. Bu bağlamda Irak Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ve Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Türkiye ziyaretleri ve Maliki'nin açıklamalarının değerlendirileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılması beklenen 20 Mayıs'ta ABD'nin Chicago kentinde yapılacak NATO zirvesi de ele alınacak konular arasında yer alıyor. MGK'da, ittifakın yeni konsepti, füze kalkanı, Afganistan gibi konular da değerlendirilirken, NATO toplantısına İsrail ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Von Rompuy'un katılıp katılmayacağının da görüşülmesi bekleniyor. Türkiye’nin, NATO zirvesine Barroso ve Von Rompuy'un katılmasını şarta bağladığı, iki ismin zirveye ancak İslam İşbirliği Teşkilatı'nın da davet edilmesi halinde iştirak edebileceğini bildirilmişti.

Her MGK'da olduğu gibi terörle mücadele de toplantıda ele alınacak konular arasında olacak. Toplantıda TSK’nın komuta kademesinin, terörist eylemlere karşı yürütülen mücadele hakkında bilgi vermesi bekleniyor.