Cinsel Sağlık Enstitüsü Dernek (CİSED) Başkanı Dr. Cem Keçe, Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı genelgeyle ''psikolojik danışmanlık ve psikolojik destek'' veren özel Psikolojik Danışma Merkezleri'ne kapatılmaları yönünde gönderdiği tebligatın, psikologların ve psikolojik danışmanların tepkisini çektiğini öne sürdü.
Keçe, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Psikiyatri Derneği'nin ruh sağlığı alanının denetim altına alınması için hazırladığı ve Sağlık Bakanlığı'na gönderdiği raporla başlayan süreç sonunda, Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre, psikologların ve psikolojik danışmanların özel işyerlerinin kapatılacağını bildirdi.
Psikologlar ve psikolojik danışmanların, psikiyatristlerle anlaşmak ve onların merkez veya muayenehanelerinde çalışmak zorunda kalacağını belirten Keçe, Özel Psikolojik Danışma Merkezleri'nin kapatılmasıyla psikologlar ve psikolojik danışmanlar için tek yasal çalışma alanının Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bağlı ''Aile Danışma Merkezleri'' olacağını bildirdi.
Aile Danışmanlığı hizmetlerine ve Aile Danışmanlığı Eğitimleri'ne olan ihtiyacın her geçen gün arttığına dikkati çeken Keçe, şunları kaydetti:
''Son günlerde serbest çalışan psikologların ve psikolojik danışmanların onur kırıcı bir biçimde işyerlerinin kapatılması girişimleri, Yüksek Öğretim Kurulu'nun yasalar çerçevesinde açmış olduğu ve tanıdığı psikoloji ve psikolojik danışma bölümlerinden mezun olanları yok sayma anlayışının ürünüdür ve kabul edilemez. Yasaklayarak bir şeyleri önleme zihniyeti Osmanlı?dan Türkiye'ye geçen kötü bir hastalıktır. Umarım 2011 yılında bu ayıp temizlenir. Bizce yasaklamak yerine denetim getirilebilirdi, etik kurallar netleştirilebilirdi, hizmet içi eğitimler planlanabilirdi, 'terapistlik meslek yasası' çıkartılıp, çalışma çerçevesi belirlenebilirdi. Şimdi üfürükçüyle, medyumla değerli hekim, psikolog, psikolojik danışman, sosyal hizmet uzmanı arkadaşlarımız aynı muameleyi gördü, bu kabul edilebilir bir durum değildir. Er ya da geç bu hesap tersine dönecektir. Türkiye?de psikiyatristler de dahil olmak üzere herhangi bir meslek grubu tarafından verilen ruh sağlığı hizmetlerini düzenleyen bir yasa veya yönetmelik yoktur ve bu çok vahim bir durumdur. Türkiye'de psikologların ve psikolojik danışmanların faaliyetlerini düzenleyen bir yasa veya yönetmelik de yoktur. Bu nedenle psikologların ve psikolojik danışmanların artık bağımsız bir meslek elemanı olarak kabul edilmesinin ve çalışma alanlarının yasal bir düzenlemeyle belirlenmesinin zamanı gelmiştir.''
Yasal düzenlemelerle psikolojik destek ve psikoterapi verebilecek kişilerin yetkinlikleri, eğitim ve beceri gereklilikleri belirlenmesi gerektiğine işaret eden Keçe, bu düzenlemelerin sonuç olarak halkın ruh sağlığını korumaya yönelik olması ve verilen psikolojik danışma hizmetlerin kalitesinin de denetlemeye açık hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Bazı hatalı uygulamaların olmasının özel Psikolojik Danışma Merkezleri'nin kapatılmasına gerekçe olamayacağını ifade eden Keçe, her meslek dalında yetki aşımı ve hatalı uygulamalar olabildiğini bildirdi.
Özel Psikolojik Danışma Merkezleri'nde hasta bakılmadığını sadece psikolojik danışmanlık hizmeti ve psikolojik destek hizmeti verildiğini ifade eden Keçe, şöyle devam etti:
''Bu da mevcut yasalarımıza göre suç teşkil etmemektedir. Meslek yasası olmayan ve meslek grubu olarak tanınmayan kişilerin meslek icrasında bulundukları yerlerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması hem mümkün değildir, hem de Sağlık Bakanlığı tarafından tanınmayan bir meslek grubunun Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmesi de mümkün değildir. Hukuk mezunu bir kişi hukuk danışmanlığı yapabiliyorsa, iktisat muzunu finans danışmanlığı yapabiliyorsa, eğitim fakültesinin herhangi bir bölümünden mezun biri eğitim danışmanlığı yapabiliyorsa psikologlar veya psikolojik danışmanlar neden adı üzerinde mezun oldukları bölümlerin danışmanlığını yapamasınlar. Son olarak psikologlar ve psikolojik danışmanlar Devlet Hastaneleri'nde ve Devlet Okulları'nda mesleklerini icra edebiliyorlar, neden özel Psikolojik Danışma Merkezleri'nde etmesinler? Bu da ayrı ve üzerinde düşünülmesi gereken bir başka çelişkidir. Toplum ruh sağlığı üfürükçülere bırakılmak isteniyor, burada tek yasal seçenek aile danışma merkezleridir.''