İçten ve duyarlı okuyucularım Ramazan dolayısı ile bugün ki yazımızda meyan şerbetinin faydalarına değineceğiz. Meyan şerbetinin tadı kolanın asitsiz ve şekersiz haline benzer topraksı bir tadı vardır. Alışık olmayan garipser biraz ama tiryakileri onsuz yapamaz. Hele Ramazanın şu sıcak yaz günlerinde iftarda bir adet Kudüs hurması ve bir bardak meyan şerbeti içmek, cennetin bahçesinde akan ırmaktan su içmek gibidir.

Meyan M.Ö.2000 yıllarından beri kullanılır, eski Mısır ve Yunan dönemlerinde göğüs hastalıkları, ülser, bronşit, karaciğer gibi birçok hastalıkta kullanılırdı.

Yapılan çalışmalarda meyanın mide ülserinin midede yayılmasını engellediği ve ülserin büyüklüğünü ciddi oranda azalttığı belirlenmiştir. Onikiparmak bağırsağı ülseri,  yapılan bir araştırmada da meyanın ülserle ilgili kullanılan kimyasal ilaçtan daha çabuk yarar sağladığı tespit edilmiştir.

 Alman Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu meyan kökünün balgamlı öksürük, mide ülseri ve karın ağrılarına karşı kullanılabileceğinin belirtmiştir.

Bronşite iyi gelen bitkiler arasında önemli yeri olan meyan gögsü yumuşatıcı ve balgam söktürücüdür. Bronşit ve ciğerdeki balgamı akışkan hale getirir.

Meyan kökü bitkisinin öksürük kesici etkisi vardır. Soğuk algınlığı içinde yararlanılabilir. Soğuk algınlığı semptomlarını iyileştirici etkisi, bir diğer meyan kökü faydası olarak belirtilebilir.

 Yangı giderici, kortizona benzer bir etkisi tespit edilmesine rağmen kortizonun göstermiş olduğu yan etkileri göstermemektedir.

 Meyan kökünün vücutta virüslere karşı etki gösteren interferon düzeyini artırdığına dair araştırmalar bulunmaktadır

Meyan kökünün vücutta virüslere karşı etki gösteren interferon düzeyini artırdığına dair araştırmalar bulunmaktadır.

Meyan kökünün içeriğinde güçlü antioksidan özelliğiyle bilinen flavonoidler de yer alır.

 Almanya’da meyan kökü ile yapılan bir araştırma meyanın sars virüsünün çoğalmasını engelleyici etkide bulunduğunu göstermiştir.

Meyan kökü bitkisi menopozun semptomlarını tedavi etmek için kullanılabilir.

Yorgunluk gibi şikâyetlerde kuvvet verici etkisinden dolayı tonik olarak kullanılabilir.

 Amerika’daki Güney Carolina üniversitesince,  bir meyan kökü çeşidiyle ilgili yapılan araştırmaya göre meyan kökü Alzheimer ya da Parkinson gibi beyin hastalıklarında beyin hücreleri ölümlerinin önlenmesinde etkili olabilir.

 Günde 4 kez meyan kökü çayıyla yapılan gargara afta bağlı ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

 Phytomedicine 2011 Şubat sayısında yayınlanan bir çalışma, meyan kökünün anti-inflamatuar etkisini  doğrulamıştır.

Her bitkide olduğu gibi abartılmadan içilmesi tavsiye edilir. Şifa ve huzurla kalın.