Uzun süren yazın ardından aniden bastıran yağmur, düşen sıcaklıklar vücut dengesini de altüst ediyor. Beden bu değişime alışmaya çalışırken metabolizma yavaşlıyor, daha fazla karbonhidratlı yiyecek tüketme ihtiyacı artabiliyor.

Memorial Hastanesi’nden Diyetisyen Yeşim Çelik, değişen metabolizma hızımızı düzenlemek ve kilo kontrolünü sağlayabilmek için beslenmemizi gözden geçirmemiz gerektiğini belirtti. Çelik, mevsim geçişlerinde ideal kilonun korunması için dikkat edilmesi gereken noktaları 10 madde halinde özetledi. İşte o maddeler:

1- Metabolizmanızı iyi çalışır du-Iruma getirmek için mutlaka Pgüne kahvaltı yaparak başlamanız gerekmektedir, iyi bir kahvaltı ile güne başlamak hem direncinizi koruyacak hem kilo kontrolünde siz yardımcı olacak hem de metabolizma hızınızın yavaşlamasını engelleyecektir.

2- Ara öğün atlamak hem ana öğünlerde daha fazla yemenize hem de iştahınızın sürekli açık kalmasına neden olacaktır.

3- Su vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonların temel direğidir. Soğuk (havada su kaybımız daha az olduğu için susama hissimiz azalır, ancak su ihtiyacımızı yinede karşılamamız gerekmektedir. Metabolizmanızı çalıştırmak için susamasanız bile günde 2-2,5 (10-14 bardak) litre su tüketilmesi gerekmektedir.

4- Serin havaların favori içecekleri Igenellikle sıcak içeceklerdir. Sıcak İçecek olarak çoğunlukla kafein-tein içeriği yüksek olan çay-kahve tercih edilmektedir. Bu konuda bizim önerimiz bitki çaylarına öncelik verilmesidir. Kuşburnu çayı C vitamini içerdiği, rezene çayı gaz sorunlarına iyi geldiği için tercih edilebilir.

5- Hastalıklardan korunmak, savunma Imekanizmamızı güçlendirmek için A he C vitamininden yeterli beslenmek
gerekir. Sonbahar sebze-meyveleri yeterli oranda A ve C vitamini sağlar. Narenciye ve yeşil yapraklı sebzeler A-C vitaminleri açısından oldukça zengin ve yeterli besinlerdir.

6- Gerek günlerin kısalması gerekse havaların soğuması ile birlikte fiziksel Paktiviteler azalır. Lifli besinlerin tüketiminin de azalması sonucu kabızlık oluşabilir. Bu nedenle kuru baklagillerin, kepekli tahılların (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna/ pirinç/erişte/un) tüketimine ağırlık verilmelidir.

7- Kış yaklaştıkça, vücu-Idumuz sıcaklık değişikliğine uyum sağlayabilmek adına harcadığı enerjiyi düşürür. Azalan fiziksel aktiviteye paralel olarak yağ ve şeker tüketimi de kısıtlanmalıdır.

8- Bu aylarda güneşi daha az gördü-Iğümüz için, D vitamini gereksin-Pmesini karşılamakta sıkıntı yaşanır. Havanın güneşli olduğu günlerde 20 dakika güneş ışığından direkt olarak yararlanmaya (hafif tempolu yürüyüşler olabilir) ve haftada 2 -3 kez balık yiyerek kalp sağlığınızı korumaya önem vermelisiniz.

9- Uzun süreli açlıklar-Idan kaçınılmalıdır. P&ierji ihtiyacının karşılanması için fast-food ya da yağdan, şekerden zengin gıdalara yö-nelinmemelidir. Kış mevsiminin soğuk günlerinde "Tatlı yersem ısınırım" mantığından vazgeçilmeli, gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenerek vücudun sıcaklık dengesinin korunması sağlanmalıdır.

10- Mevsim geçiş lerinde kilo artışı kaçınılmaz oluyorsa mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.