Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 1-17 Aralık arasında düzenlenecek Mevlana'nın 735. Vuslat Yıl Dönümü Etkinlikleri'ne yönelik hazırlıkların sürdüğünü söyledi.


İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin etkinliklerin Mevlana'ya yakışır şekilde olması için çaba harcadıklarını ifade eden Akyürek, bu tür etkinliklerin Konya turizmine önemli katkı sağladığını bildirdi.


Akyürek, 2007 Mevlana Yılı'nda 24 ülkenin 77 şehrinde 103 program düzenlediklerini vurgulayarak, “bu etkinliklerin geri dönüşü oluyor. Program yaptığımız ülkelerden çok sayıda turist Konya'ya geliyor, Mevlana Müzesini, kentin tarihi ve turistik yerlerini geziyor. Konya, dünyada giderek daha fazla tanınıyor” dedi.


Bu çalışmalar kapsamında Mevlana'nın 735. Vuslat Yıl Dönümü Etkinlikleri'ne sinema, spor, siyaset, sanatta dünyanın tanıdığı isimleri davet ettiklerini dile getiren Akyürek, şunları kaydetti:
“İspanya Kraliçesi Sofia, İspanya Kralı Juan Carlos, eski ABD Başkanı Bill Clinton, eşi Hillary Clinton, eski Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nelson Mandela, Galler Prensi Charles, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, eski futbolcular Zinedine Zidane ile Pele, UEFA Başkanı Michel François Platini, Galatasaraylı eski futbolcu Gheorghe Hagi, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Saud, Ürdün Kralı Abdullah Bin El-Hüseyin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Bayern Münihli futbolcu Frank Ribery, Chelseali Fransız golcü Nicolas Anelka, ünlü aktörler Al Pacino, Robert De Niro, Andy Garcia, Mel Gibson, ünlü Alman modacı Karl Lagerfeld, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, Hollanda Adalet Bakanı Dr. Ernst Hisch Ballin, İspanya Başbakanı J.L.R. Zapatero, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, UNESCO Dünya Kültür Mirası Koruma Merkezi Başkanı Francesco Bandarin'e davetiye gönderdik.”


Akyürek, bunların dışında Medeniyetler İttifakı üst düzey grup üyeleri, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor kulüplerinin başkanları ve yöneticileri, Avrupa Birliğine üye ülkelerin kültür bakanları, Türkiye'deki tüm yabancı büyükelçilerin de davet edildiğini belirterek, “2007 yılında Konya ve Mevlana Günleri düzenlediğimiz şehirlerin belediye başkanları ile çok sayıda akademisyen, siyasetçi, sanatçı ve sporcuyu da çağırdık. Konya'ya gelmelerini, Mevlana'yı anma törenlerine katılmalarını bekliyoruz” dedi.
HÜRRİYET