Metro hizmete girdikten sonra akıbetlerinin ne olacağını bilmeyen minibüsçü esnafı, kendilerine sahip çıkılmamasından şikayetçi. Dolmuş hatlarının kaldırılmasını isteyen vatandaşlar ise metronun gelmesine seviniyor.

Anadolu yakasının ilk metrosu Cuma günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle hizmete girecek. Metronun gelmesi vatandaşları sevindirse de, 60 yıldır Harem-Gebze hattında çalışan minibüsçü esnafını tedirgin etti. Söz konusu hatta 400'e yakın minibüs çalışıyor. Kimisi kendi aracını kullanıyor; kimisi de dolmuşlarda şoförlük yapıyor. Metro hizmete girdikten sonra Gebze-Harem hattının kaldırılacağı söylentisi dolmuşçuları kara kara düşündürüyor.

Söz konusu hatta 25 senedir direksiyon salladığını anlatan Çetin Kaya, kendilerine sahip çıkılmadığını savundu. Hatta hizmet veren dolmuşların geleceklerinin belirsiz olduğunu anlatan Kaya, "Metro geliyor, hangi arabanın nereye gideceği belli değil. Minibüsçü dediğin zaman toplumda bizi öcü olarak görüyorlar. Sabahın 6'sından gecenin 12'sine kadar bu insanlar hizmet veriyor. Bir gün de gelsinler, derdimiz olup olmadığını sorsunlar. Kaldırılırsa çok yazık olur. 3 bin kişi bu minibüslerden ekmek yiyor." diye konuştu.

'ESNAF ODALARI MİNİBÜSÇÜLERİN KANINI EMDİ'

Bir zamanlar 700 bin lira olan dolmuş hatlarının şu anda alıcı bulamadığını ifade eden Kaya, "Bir tarafı yaparken bir tarafı yıkmasınlar. Adam burada borcunu ödeyemiyor. Hat fiyatları düştü. 700 bin lira civarındaydı. Hatlar satılmıyor." dedi. Esnaf odalarına da sitem eden Kaya, "Bu insanlar kanımızı vampir gibi emdiler. Kimse gelip de demedi ki 'Bu minibüsçünün derdi yok mu?' En uzun hatta biz çalışıyoruz. Buna can dayanır mı? Nereye gidelim? Yok mu bize bir sahip çıkan? Allah'a yalvarıyoruz." ifadelerini kullandı.

15 yıldır şoförlük yapan Mesut Bedir ise, Harem-Gebze hattında çalışan araçların diğer hatlara dağıtılmasına sıcak bakıyor. Hattın geleceğinin belirsiz kalmasını istemeyen Bedir, "Metro geldikten sonra bizim ne olacağımız belli değil. Anadolu yakasında 132 hat var. Birer tane verse bizim mağduriyetimizi giderir. Kalan araçlarımız da Kartal-Gebze arasında çalışmaya devam edebilir. Bu da çözüm olarak değerlendirilebilir. Ama ne belediye başkanımız bize yardım edeceğini söylüyor ama oda başkanları bu konuda bize yardımcı olmuyor." şeklinde konuştu.

YOLCULAR: BUNLAR TRAFİK CANAVARI, HEPSİ KALDIRILSIN

Harem-Gebze minibüsçüleri çalışmaya devam etmek istese de yolcular aynı görüşü paylaşmıyor. Durakta minibüs bekleyen bir vatandaş, "Bunlar trafik canavarı. Ben elimden geldiğince kullanmamaya çalışıyorum ama zorunlu oldukça kullanıyoruz. Balık istifi gibi insanları üst üste yığıyorlar. Süratlere uymuyorlar. Adamlar facia." ifadesini kullandı.

Durakta minibüs bekleyen bir kadın yolcu ise, "Bence kaldırılmalı. İnsanlara karşı çok saygısızlar. Bir bayanın çantası çalındı. Polise haber vermediler. Kızı sürüklediler." şeklinde konuştu.

Minibüslerin gürültü kirliliğine yol açtığını düşünen Fuat Erman isimli yolcu da, "Toplum için en önemli şey gürültünün yok olması. Korna çalmalar, minibüslerin girmiş olduğu duraklarda otobüslerin rahat yolcu alamaması büyük problem. Metronun hizmete girecek olması sevindirici bir gelişme." diye konuştu.