AYDINPOST ÖZEL-Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü iken görevinden CHP'den milletvekili adaylığı için ayrılan Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar ile siyasetten özel yaşamına kadar birçok konuda çok samimi bir röportaj gerçekleştirdik.

Sayın Baydar biraz sizi tanıyalım mı?

1960 yılında İzmir’in Buca ilçesinde doğdum. Aydın 7 Eylül İlköğretim Okulunu ve Aydın Lisesini bitirdim. 1984 yılında 9 Eylül Üniversitesi Tıp fakültesinden mezun oldum. GATA Tıp Fakültesinde Ortopedi ve Travmatoloji bilim alanında uzmanlığımı tamamladım. Aynı fakültede 1995 yılında Doçent oldum. Sağlık Bakanlığı Eğirdir Kemik Hastanesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Başhekimlik yaptım. 2000 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesine profesör olarak atandım. Ve bu üniversitenin Araştırma Uygulama Hastanesine Başhekim oldum. 2004 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğüne atandım. 10 Mart 2011 tarihine kadar bu görevi en iyi şekilde sürdürdüm. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

hatice0.20110420091121.jpg

Genel kontenjan adayı oldunuz. Bu olumlu karşılanmasının yanı sıra tepkilere de neden oldu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

İki gündür bütün örgütleri geziyorum. Çok ciddi bir coşku gördüm. Aydın halkında ve örgütlerde. Kontenjandan ziyade ben artık Aydın milletvekili adayıyım. Bundan sonra CHP iktidarını kurma konusunda yola çıktık, devam ediyoruz. Aydın’da 300 binin üzerinde bir oy ümit ediyoruz. Bunları hayata geçirdiğimizde mutlu olacağımı belirtmek istiyorum.

Rektörlükten milletvekili adaylığı niye?

Ben memleketime hizmet etmek istiyorum. Böyle bir fırsat doğdu. Milletvekili olarak buraya hizmet etme şansımın olduğunu gördüm. Sonra da bu kararı verdim ve ayrıldım. Bundan sonra memleketimize hizmet edeceğiz.

CHP aday listesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bence Aydın’ın en iyi listesi. Diğer partilerin listelerine baktığımızda en iyi ve iddialı liste. Hükümet olduğumuz takdirde Aydın’ı en iyi şekilde temsil edeceğiz.

İki tane üniversite kurmaktan bahsettiniz. Sizce Aydın için (ADÜ’de varken) sayı fazla değil mi?

Söke’ye Milet üniversitesi, Nazilli’ye Sümer üniversitesi kurduğumuzda insanların tercih edeceğini düşünüyorum. Çünkü bu coğrafya yaşanabilir ve ucuz. Her tarafa erişimi kolay. Bu yüzden bu coğrafyada üniversitenin kurulmasını burayı tercih eden kişilerin sosyalleşmesi açısından önemsiyorum. Hem de Aydın’ın hak ettiği yeri bulup herkes tarafından önemsenmesini istiyorum.

Söke’ye Milet Üniversitesi kurulmasından bahsettiniz. Milet demişken, Aydın’da birçok antik kent var. Turizm açısından planlarınız neler?

Tanıtımların daha iyi olması için Kültür ve Turizm envanterine yönelik çalışmaları yerel basının yapmasını istiyorum. Türkçe ve İngilizce olarak basında buna yer vermeli. Yani yerel basını kendi kültür ve değerlerini tanıtmada işin içine sokmamız gerekli. KOBİ desteğini de ancak böyle bir projeyle alabileceğimizi tahmin ediyorum.

Turizmden başka tarımsal anlamdaki projeleriniz neler olacak?

Aydın’da ciddi bir tarımsal ova var. Dünyanın en verimli ovalarından birisi. Ayrıca ekolojik olarak kirlenmesi beni çok rahatsız ediyor. Buna yönelik olarak ekosistemi koruma ve çevre duyarlılığı açısından gözden geçirilmesi gereken konular olduğunu düşünüyorum. Tüm menderes havzasında yeni ürün çeşitliliği açısından neler yapılabilir, çiftçinin rahat bir nefes alması için neler yapılabilir, konuları hakkında projeler olacak. Milet’e kurulacak olan üniversite zaten tarım ve sosyal bilimler ağırlıklı olacak. Yani Söke adını alan bir pamuk tohumumuz yok. Kendi adımızı taşıyan zeytin cinsimiz yok. Daha verimli elde edilmiş biyoteknolojik çalışmalarla bir incirimiz yok. Bunların hepsini çalışıp, değerlendirecek, yeni ürün çalışmaları yapacak biyoteknoloji enstitüsüne ihtiyacımız olacak Milet Üniversitesi içerisinde. Bunlar hayal ediyorum. Bunlar benim hayallerim. Bu hayalleri gerçekleştirmek için iktidar olmamız gerekiyor. İktidar olduğumuz andan itibaren de yavaş yavaş hayallerimizi gerçekleştirmeye başlayacağız. Çünkü Isparta’da rektör olduğum zaman da birtakım hayallerim vardı. Onların büyük bir bölümünü gerçekleştirdim.

Aydın enerji kaynakları açısından çok zengin. Bu konu son günlerde çok gündemde. Bununla ilgili çalışmalarınız ne olacak?

Daha önce Süleyman Demirel Üniversitesinde yeraltı suları ve jeotermalle ilgili bir merkezimiz vardı. Onların hazırladığı raporlar hem ısıtma da hem termalde enerji üretiminde kullanılmasına yönelik açıklamayı önümüzdeki günlerde detaylı açıklamayı yapacağım. Aydının önümüzdeki günlerde jeotermal vizyonunu ortaya koyacağım. CHP olarak Aydına bir vizyon koymayı hedefliyoruz. İzmir’in yanında küçük bir yer havasından çıkartmak istiyoruz. Aydının kendisi olması için hangi vizyonlarda nasıl olacağı konusunda açıklamalarımız olacak. O yüzden vizyon çalışmalarını çok önemsiyoruz.

Kendiniz bir doktorsunuz. Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesinde olan birtakım sorunların çözümü için ne düşünüyorsunuz?

Bu bir yönetim sorunudur. Bizim sadece tavsiyelerimiz olabilir. Rektör beye iletildiği taktirde bu sıkıntıları giderecektir.  Yeni taşınmış birimlerde bu tip sıkıntılar olabilir. Buna zaman vermek gerekir. Özellikle iktidar partisinin milletvekili olduktan sonra hem brifing alıp hem de ne yapabiliriz diye bakacağız. Aydın halkının sorunlarını çözmek için milletvekili adayı oldum. Bir takım önerilerimiz mutlaka olacaktır.

Siyaset, bilim ve seçim derken biraz bunları kenarı bıraksak. Metin Lütfi Baydar neler yapar? Aydın hakkındaki düşünceleri neler?

Ben bu coğrafyanın çocuğuyum. Buralarda yürüdüğümde buralara ait istiyorum kendimi. Aydından milletvekili adayı olmamdaki en büyük nedenlerden en büyük sebebinin bu olduğuna inanıyorum. Ben mutluyum burada olmaktan. Burada Beş parmak dağlarında arkadaşlarımla yürüdüğüm zaman mutlu oluyorum. Mesela her sabah 06.30’da Aydın’da yürüyüş yapıyorum. Belirli noktaları değerlendiriyorum. Değişimlere dönüşümlere bakıyorum. Apartmanlaşmanın Aydın’ın naif dokusunu ne kadar çok değiştirdiğini görüyorum. Her şeye rağmen çok seviyorum. Eski yazlık sinema mekânlarına bakıyorum. Zamanında buralarda çok yürüdük diyorum. Aydınlı olmak böyle bir şey zaten. Boş vaktim hiç olmuyor. Ben bir bilim adamıyım, kitap okuyorum. Tamam tıp benim temel bilgi alanım ama gelecekte dünya ne olacak bizi neler bekliyor, nereye yönelecek, dünyadaki var olan tanımlamaların Türkiye için ve dünya için yeterli olmadığın görüyorum. Yeni tanımlamalara ihtiyaç var. Var olan durumun felsefi tanımlaması yapılamıyor. Bu konulara kafa yoruyorum. Amerika, Almanya, Fransa ne düşünüyor kafa yoruyorum. Dünya Bankasının temel hareket noktası ne? Parayı nasıl kullanıyor? Bunların hepsine kafa yoruyorum, anlamaya çalışıyorum. Dünya gündemini takip ediyorum.

Son olarak sizi ilk kez gören herkes ne kadar çok sağlıklı olduğunuzu ve inanılmaz genç göründüğüz konusunda şaşırdı. Bunun sırrı ne? Nasıl bu kadar çok genç ve sağlıklı görünüyorsunuz?

Bugüne kadar hiç sigara içmedim. Her gün düzenli olarak spor yaparım. Vicdan yükü de taşımıyorum. Bu da çok önemli. Hekimlik vicdan yükünün çok taşındığı bir yer. Hiçbir zaman para için hekimlik yapmadım. Gönül kazanmayı hedefledim. Bu açıdan çok rahatım.

img_5042.jpg

Röportaj: Hatice Karaarslan