DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) arasında uzun bir süredir yürütülen 2010-2012 metal işkolu grup toplu iş sözleşmesinde yasal süreç tamamlanıyor.

Resmi arabulucu raporunun yazılmasının ardından Birleşik Metal-İş Sendikası, yaklaşık 15 bin işçiyi ilgilendiren grev kararı alacaklarını bildirdi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulu Yetkilileri ANKA'ya yaptığı açıklamada, “Gerek tarihsel açıdan, gerekse kapsamı açısından ülkenin en önemli sözleşmelerinden biri olan MESS grup toplu iş sözleşmesi sürecinde kritik günlerin eşiğine gelmiş bulunuyoruz” dedi.

14 Eylül tarihinde görüşmeleri başlayan ve 9 Kasım tarihinde uyuşmazlık zaptı tutulan grup toplu iş sözleşmesi sürecinde resmi arabulucu süreci de tamamlandı. Arabulucu Raporu bekleniyor. Bu aşamadan sonra yasal olarak grev kararları alınacak. Bilindiği üzere, grup toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinde 3 ayrı sendika var. Bu sendikalardan bir tanesi, Türk Metal Sendikası, Sendika 13 Kasım günü sözleşmeyi imzaladı. Bu imzadan sonra MESS aynı teklifi Birleşik Metal-İş sendikasına sundu.

Birleşik Metal-İş Merkez TİS komisyonu 11 Aralık günü toplanarak, işyerindeki üyelerinin görüşlerini değerlendirdi. Bu toplantı da MESS"in teklifinin reddedilmesi ve mücadeleye devam edilmesi kararı alındı. Şu anda fabrikalarda fazla mesaiye kalmama, vardiye giriş ve çıkışlarında yürüyüşler, miting vb. eylem ve etkinliklerle metal işçileri eylemlerini sürdürüyor.

-"METAL İŞÇİLERİ, 3 DÖNEMDİR BAYRAM ÖNCESİ VE KENDİLERİNE DANIŞILMADAN İMZALANAN SÖZLEŞMELERE TEPKİLİ"-

Sendika yetkilileri yaptıkları açıklamada, 13 Kasım günü bir "oldubittiye getirilerek" bitirilen sözleşmenin, metal işçilerinin mücadelesini ve birliğini engellemek amacını taşıdığını savunarak, "Son 3 dönemdir metal işçileri bayram öncesi ve kendilerine danışılmadan imzalanan sözleşmelere büyük tepki duyuyorlar" dedi.

MESS"in teklifi olan yüzde 5.35"lik zam oranının, işyerlerinde yaşanan büyümenin ve metal işçilerinin satın alma gücündeki gerilemenin karşılığı olmadığını ifade eden yetkililer, "Buna ek olarak ücret zammının uygulanma yöntemi her işyerinin saat ücret ortalamasına göre zam yapılmaktadır. Buna göre kimi işyerleri 20 kuruş zam alırken, kimileri 40 kuruş zam almaktadır. Grup toplu sözleşmesinin tüm işleyişi bizzat MESS"in kendisi tarafından bozulmuştur" dedi.

-MESS'LE TÜRK METAL İMZALAR, BİRLEŞİK METAL-İŞ BAKAR DEVRİ BİTTİ-

Birleşik Metal-İş Sendikası Yetkilileri 2010-2012 sözleşmesinin kritik bir sözleşme olacağını başından ilan ettiklerini ifade ederek, hükümetin gündeminde olan torba yasa ile iş yasası değiştirildiğinde esneklik hükümlerinin sözleşmeye girme "tehlikesinin" olduğunu savundu.

Grup toplu iş sözleşmesine yönelik çoğu çevrenin ezberleri olduğunu ifade eden Sendika yetkilileri, "11 Aralık kararları bu ezberlerin bozulmasının ilk adımıdır. Herkes, MESS"le Türk Metal imzalar diğerleri onu izler diye düşünüyor. 11 Aralık kararı bu kez böyle olmadığını ve olmayacağını ortaya koymuştur” dedi.

Sendika yönetimi yaptığı açıklamada, grup toplu iş sözleşmesinde en son grevin 1990 yılında yaşandığını ifade ederek, "21 yıldır, işyeri yönetimleri toplu sözleşme sürecini işyerlerinin dışında gelişen bir olay gibi algılanmakta. Yaklaşık 15 bin işçi ilgilendiren toplu sözleşme ve grev süreci fabrikaların kapısından içeriye girmek üzere" dedi
Metal işçilerinin 11 Aralık"ta kararlılık ve iradelerini ortaya koyduğunu ifade eden sendika yönetimi, bu iradenin değişmesini sağlayacak olanın MESS"in göstereceği yaklaşım olduğunu bildirdi.