ABD Konsolosluğu önünde uğradıkları silahlı saldırı sonucu şehit olan polis memurları Erdal Öztaş (28), Mehmet Önder Saçmalıoğlu (21) ve Nedim Çalık (24) için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tören düzenlendi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, terörün dini, imanı, milliyeti ve insanlığı olmadığını belirterek, “Bu tür saldırılar bizim azmimizi kırmayacak, şehitler vereceğiz ama mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, “Teşkilatımız, askerimizle birlikte teröre karşı gerekeni yapacaktır” derken İstanbul Valisi Muammer Güler ise, “Buradan çok şehit gönderdik ama terörle mücadele konusunda kararlılığımız hiç bitmedi” ifadelerini kullandı. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da, “Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak, hainler de nerede olursa olsun yakalanacak” diye konuştu.

Düzenlenen törene şehit polis memurlarının ailelerinin yanı sıra, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İstanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, 1. Ordu Komutanı İsmail Koçman, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İçişleri eski bakanı Abdulkadir Aksu, Demokrat Parti (DP) eski genel başkanı Mehmet Ağar, polis müdürleri ve askeri erkan katıldı.

Şehit polis memurlarının acılı aileleri, tabutlara sarılarak gözyaşı döktü. Saygı duruşunun ardından konuşma yapan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, “Ailelerimizin acısını paylaşıyoruz. Hepimiz biliyoruz ki, devletimizi ve milletimizi bölmek isteyen, birlik ve beraberliğimizi hazmedemeyen şer güçleri, kendilerine demokratik, laik ve hukuk devletimizi korumakla görevli Türk polisini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğünü hedef almışlardır. Ancak, devlet, millet ve rejim düşmanları, şunu bilmelidir ki Türk polisi bugün olduğu gibi yarın da yüce Türk milletinin hizmetinde, kale gibi göğsünü siper ederek canı pahasına korumaya devam etmiştir” dedi.

“ONLAR GÖREVLERİNİ EN İYİ ŞEKİLDE YERİNE GETİRDİLER”

Cerrah, şehit polis memurlarından Erdal Öztaş'ın olaydan bir gün önce doğum gününü kutladığını belirterek, “Bir gün önce doğum gününü kutlayan şehit polisimiz Erdal Öztaş, bir gün sonra bu vatan için canını vererek bizlere ne derece vatanını sevdiğini bir kez daha göstermiştir. Şehitlerimizin ailesine teşkilatımızın her türlü desteği dün olduğu gibi bugün de devam edecek. Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak, diğer hainler de nerede olursa olsun mutlaka yakalacaktır” diye konuştu.


İstanbul Valisi Muammer Güler, şehit polislerin ailelerine gereken tüm desteğin verileceğini söyledi. Güler, “Teşkilatımıza ve ailelerimizin evlerine ateş düştü. Arkadaşlarımız kahramanca görevlerini yaptı. Ani bir saldırıya karşı arkadaşlarımız göğüslerini sper etmekle kalmadılar, aynı zamanda bu saldırıya karşılık vererek beraberinde getireceği diğer eylemlere de mani oldular. Onlar görevlerini en iyi şekilde yerine getirdiler. Görev sorumlulukları tamdı, yerine getirmekten kaçınmadılar. Bu saldırı doğrudan polislerimizi hedef almıştır. Beraberindeki hedefler bertaraf edilmiştir” açıklamasında bulundu.

Olayla ilgili bütün detayların değerlendirildiğini ifade eden Vali Güler, “Varsa diğer failler mutlaka ele geçirilecek. Buradan çok şehit gönderdik ama törerle mücadele konusunda kararlılığımız hiç bitmedi. Bu saldırılar Türkiye Cumhuriyeti devletine zarar veremez ama acımızı büyütmektedirler” dedi.

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ise, Türk polisinin görev aşkıyla fedakarca çalıştığını belirterek, “Polis teşkilatı bu konuyu en kısa zamanda sonuçlandıracaktır. Polis teşkilatı durdukça, bu ülkede kanunsuzluğa, teröre, ülkemizi bölüp parçalamaya, nazlı bayrağımızı gönderden indirmeye, laik demokratik cumhuriyetimizi yıkmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Teşkilatımız, askerimizle birlikte teröre karşı gerekeni yapacaktır.

Bu ülke sonsuza kadar var olacaktır. Acılarımızı kalbimize gömüp, umutla geleceğe yürüyerek üzerimize düşen görevi her zaman yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Son olarak söz alan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini belirterek, şehit ailelerine gereken tüm desteğin verileceğini söyledi. Bakan Atalay, “Ülkemizin bölünmez bütünlüğü için gece gündüz demeden fedakarca çalışan emniyet teşkilatımızın 3 mensubunu yolcu etmek için buradayız. 3 kardeşimizi uğurlamak için bir aradayız. Şehitlerimizi uğurlarken milletimizin gösterdiği birlikteliz, Türkiye Cumhuriyeti'nin kararlılığını da ifade etmektedir” dedi.

Terörün kanlı yüzünü bir kez daha gösterdiğini belirten Bakan Atalay, 3 şehit polisin ömürlerinin baharında hayata veda ettiğini söyledi. Bakan Atalay, “Gencecik şehit polislerimizden biri daha 2 hafta görevine başlamıştı. Bir şehidimiz doğacak çocuğunu göremeden gitti. Acılı aileleri burada. 3 şehidimiz de ömrünün baharında hayata veda etti. Bu büyük acıya dayanmak kolay değil fakat sabırlı ve metin olmak zorundayız. Bu polislerimiz ülkemiz için, toplumumuz için görevleri baş yarın da yüce Türk milletinin hizmetinde, kale gibi gında şehit oldular” diye konuştu.

“TERÖR BİR GÜN KENDİSİNİ BESLEYENLERİ DE YAKAR”

Atalay, güvenlik güçlerinin görevinin, toplumun huzur ve refah içinde yaşaması için çalışmak olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

“Onlar bu amaç için görev yapıyorlardı. Bu görevlerin içinde bu tür gelişmeler de söz konusu olabiliyor. Tesellimiz şehitlik dinimizde de en üst mertebedir ve müjdelenmiştir. Bu da ailelerimiz için, bizler için bir tesellidir. Polisimiz, 24 saat görev başında ve gerektiğinde canını veriyor. Türk polis teşkilatının vazife şuurunu, fedakarlığını bir defa daha görmüş oluyoruz. 2 de yaralımız var. Birisi polis, diğeri şoför arkadaşımız. Onlar hastanedeler, sağlık durumları iyi. Terör acımasızdır. Terörün

dini, imanı, milliyeti, insanlığı yoktur. Nerede olursa olsun terör lanetlenmiştir, terörle mücadelemiz sonuna kadar sürecektir. Terörü besleyen ve destekleyenler şunu unutmasın, terörden kimseye yarar gelmemiştir. Terör bir gün kendisini besleyenleri de, maşa olarak kullananları da yakar.”

Terörün her türlüsüyle mücadelenin kararlılıkla süreceğini belirten Bakan Atalay, “Teröre karşı büyük mücadele yürüten güvenlik güçlerimize destek vermeye devam edeceğiz. Bu saldırının arkasında kimler varsa ortaya çıkarılıp cezalandırılması için her türlü çalışma titizlikle yürütülmektedir. Konunun aydınlatılması için her türlü delil titizlikle değerlendirilmektedir. Kısa sürede büyük boyutlarıyla bunun açığa çıkacağına inanıyorum. Bu tür saldırılar bizim azmimizi kırmayacaktır. Şehitler vereceğiz ama mücadelemize devam edeceğiz. Bu menfur saldırılar millet olarak bizim birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirecek” dedi.

Bakan Beşir Atalay, şehit polislerin bu fedakarlığının, her türlü takdirin üzerinde olduğunu ifade ederek, yaşanan olayın herkesin canını yaktığını söyledi.

Atalay, “Şehit aileleri bizim ailelerimizdir. Şehitlerimizi geri getiremeyiz ama onların geride bıraktığı aileleri, eşleri, çocukları bizlere büyük bir emanettir. O emanete sahip çıkmak Türkiye Cumhuriyeti devletinin görevidir. Onlar için elimizden gelen herşeyi yapacağız. Türk milleti aileleri kadar şehitlerimizin acısını duyuyor” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından cenazeler emniyet müdürlüğü binasından çıkarılırken, şehit polis memurlarının aileleri uzun süre gözyaşı döktü. Acılı aileleri, şehit verdikleri evlatlarının meslektaşları teselli etti.

Erdal Öztaş'ın cenazesi Çorum, Mehmet Önder Saçmalıoğlu'nun cenazesi Osmaniye ve Nedim Çalık'ın cenazesi de Rize'ye gönderildi.