Şanlıurfa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde, yenilenebilir enerji üretici firmalar ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının (ŞUTSO) katkısıyla kurulan ''Güneş enerjisinden elektrik üretme sistemi''yle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

ŞUTSO Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, burada yaptığı konuşmada, Şanlıurfa'nın Türkiye'nin en fazla güneş alan illerinin başında geldiğini hatırlattı.

Bu konuyla ilgili katıldıkları fuarlarda tanıştıkları firmaları kente davet ettiklerini ve bu firmaların sosyal sorumluluk kapsamında kentte küçük bir tesis kurabileceklerini ifade ettiklerini aktaran Ertekin, İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle yapılan görüşmeler sonrasında Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin bu konuda pilot olarak seçildiğini söyledi.

Bu çerçevede güneş paneli imalatçısı 2 firmanın desteğiyle okula 3 kilovatlık bir sistemin kurulduğunu bildiren Ertekin, ''Destek veren firmalara çok teşekkür ediyoruz. Bu sistem son teknoloji ürünü... Dedik ki burada arkadaşlarımız yetişiyor bu konuya yabancı olmasınlar, inşallah hayırlısıyla ileride bu panelleri burada üretme imkanımız olursa, bu işlerin montajını yapacak insanlara ihtiyacımız var. Burada en son sistemi görsünler, elleriyle söksünler, taksınlar, nasıl çalışıyor izlesinler. Ondan sonra da inşallah yeni tesislerin kurulumunda kendileri de görev alsınlar'' diye konuştu.

Son dönemlerde yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyetlerinin düştüğünü de aktaran Ertekin, şunları kaydetti:

''Yaptığımız araştırmalara göre güneş enerjisinin fiyatları düşüyor. Güneş enerjisi, TEDAŞ'tan aldığımız elektrikle rekabet etme seviyesine henüz ulaşmadı, ama hızla yaklaşıyor. İnşallah bu sanayiyi burada geliştirebilirsek hem çok büyük bir sanayileşmeye imkan vermiş olacağız, yan sanayileriyle. Bu sanayinin yanında cam sanayi, kurulum sektörü gelişecek. Türkiye çok önemli miktarda dış ticaret açığı veriyor, bunun da büyük bir çoğunluğu enerjiden, bunun da ilacı bu.''

-''Okulda yıllık 3 bin liralık tasarruf''

Okul Müdürü Mehmet Demirok da lisede kurulan sistemin 120 metrekarelik bir evin elektrik enerjisini karşılayabilecek güçte olduğunu belirterek, okulda bu enerji sayesinde yıllık 3 bin liralık tasarruf yapılacağını beklediklerini dile getirdi.

Öncelikli olarak güneş enerjisini kullanacak olan, okulda kurulan sistemin güneş enerjisinin yetersiz kalması durumunda şebekeyle paralel çalışacak şekilde dizayn edildiği, sistem sayesinde 15,5 kilovat/saat enerji üretilebildiği, yaz aylarındaysa bu miktarın 25 kilovat/saate kadar çıkabileceği kaydedildi.

Toplantının ardından ŞUTSO Başkanı Ertekin ve okul idarecileri kurulan sistemi inceledi.