YÖK, yüz binlerce öğrenciyi yakından ilgilendiren iki önemli konuyu bugün karara bağlayacak. YÖK Genel Kurulu toplantısında, mesleki ve teknik yükseköğretim yeniden yapılandıracak kararlar alınacak, doğu ile batı illerindeki üniversiteler arasında öğrenci değişimini sağlayacak "Türk Erasmus'u" programına son şekli verilecek. 2 yıllık meslek yüksekokulları ve 4 yıllık mesleki-teknik eğitim fakültelerinde 2009-2010 akademik yılında uygulanacak değişikliklerden bazıları şöyle:

* Meslek yüksekokullarında kaliteyi düşürmekle eleştirilen sınavsız geçiş kaldırılacak. 145 taban puan korunarak kontenjanlar dolana kadar öğrenci alınacak.

* Meslek Yüksek Okullarında 4 yarıyıl eğitim 6 yarıyıla çıkarılacak.

* Meslek Yüksekokullarında eğitim gören öğrencilerden yaklaşık 15-20 bin kadarının dikey geçişle 4 yıllık fakültelere gidebilmeleri sağlanacak.

ÖSS BAŞVURULARI ŞUBATTA
Öte yandan, ÖSYM, 2009 yılı sınav takvimini belirledi. Buna göre, ÖSYM, önümüzdeki yıl ÖSS, YDS, KPDS, ALES, ÜDS gibi sınavların da arasında bulunduğu geniş katılımlı toplam 24 sınav düzenleyecek. Adaylar, 14 Haziran'daki ÖSS için 16 Şubat'tan itibaren 27 Mart'a kadar başvurabilecek. 21 Haziran 2009 Pazar günü gerçekleştirilecek YDS'ye başvurular da aynı tarihler arasında yapılacak. ÖSS ve YDS başvuruları, liseler ile ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinde yapılacak.