Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depreme arkadaşının evinde yakalanan ve enkaz altından 25 saat sonra çıkarılan öğretmen Hanife Kaya "Enkaz altında kalanları bulmak için daha önce 4 ekip geldi ama sesimizi onlara duuyuramadık. Son ekip geldiğinde de bulamayacaklarını düşünerek, nefesimi saklamak için bağırmadım. Ümidimi yitirmiştim ama arkadaşım Merve sesini duyurdu ve onun sayesinde kurtulduk" dedi.
 
Van'ın Erciş Anadolu İmam Hatip Lisesine Felsefe öğretmeni olarak atanan 28 yaşındaki Hanife Kaya, bulunduğu binanın yıkılmasıyla enkaz altında kaldı. Eşi Yasin Kaya'nın İstanbul'da çalıştığı için kayın validesi ve kayın pederi ile birlikte Erciş'teki TOKİ'lerde oturduklarını anlatan Hanife Kaya, depreme Erciş'te değil Van'da yakalandığını bildirdi. Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan Hanifi Kaya,evlerini taşıyacak olan arkadaşlarına yardım amacıyla Van'a gittiğini belirtti. Evde dört öğretmen olduklarını ve depreme mutfaktayken yakalandıklarını iifade eden Hanife Kaya şunları söyledi:
 
"MERVE'NİN SESİ SAYESİNDE KURTULDUK"
"Bina çöker çökmez sesler kesildi. İki arkadaşım deprem sırasında yaşama veda etti. Ama arkadaşım Merve ve ben birbirimizi sürekli uyardık. Gece olunca hava daha çok soğumaya başladı. Uyarsak donabileceğimizi düşündüğümüzden sürekli konuştuk. Uyuyunca birbirimizi uyardık ve uyumamaya çalıştık. Çok karanlıktı. Gece mi gündüz mü bilmiyorduk. Ümidimi yitirdiğim zamanlar oldu. Sürekli kurtarma ekipleri geliyordu ama onlara sesimizi duyuramıyorduk. Biz onların her söylediklerini duyuyorduk. 'İmdat. Bizi kurtarın' diye bağırıyorduk ama bizi duyan olmuyordu. 
 
Bu şekilde 4 ekip geldi ve onlara sesimizi duyuramadık gitti. Son olarak bir ekip daha geldi. Ben ümidimi yitirdiğimden nefesimi boşa harcamamak için bağırmaktan vazgeçtim. Ama arkadaşım Merve çığlık atarcasına bağırdı ve sesini duyurmayı başardı. Merve'nin sesi sayesinde kurtulduk. Önce Merve'yi sonra da beni çıkardılar enkazdan. Ancak enkaz altındayken çok korktum. Elimi bir yerlere uzatınca ölen arkadaşımın saçına ve başına değiyordu. Hiç tepki vermiyordu. Öldüğünü anladım ve o anda donakaldım. Tek bir isteğim var. Hala enkaz altında olup sesini duyuramayanlar muhakkak vardır. Onların kurtarılmasını istiyorum. Kurtulduğum ve yaşadığım için çok mutluyum."
 
KUYUMCU TİTİZLİĞİ İLE ÇALIŞIYORLAR
Rehber Öğretmeni Merve Doruk'un Ağrı Devlet Hastanesinde tedavi altında olduğunu ve sağlık durumunun iyi olduğunu öğrendiğini bildiren Hanife Kaya (28), depremden sonra Erzurum'a gelen ve refaketçi olarak yanında kalan eşi Yasin Kaya'nın elini bırakmadı. İki yıllık evli olan ve henüz çocukları olmayan Hanife Kaya, "Kurtarma ekipleri, kuyumcu titizliği ile çalıştı ve bizi hayata döndürdü. Eşim İstanbul'da Milli Saraylar'da memur olarak çalışıyor. Şimdi Yasin'den elimi hiç bırakmamasını istiyorum. Sadece vücudumda ezilmeler ile yara ve bere var" dedi. (DHA)