SEÇKİN ÜREY

Mersin, OECD'nin taklit sigara ticaretinin dünyada izlediği rotayı gösteren haritasında ana geçiş noktaları arasında yer aldı. Irak, İran ve BAE yeni taklit üretim üslerine dönüşüyor..

Mersin sahte sigaranın geçiş üssü olmuş
Kıbrıs da geçiş merkezi oldu
AB taklidinin %7'si Türkiye'den Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), hazırladığı dünya taklit ve kaçak sigara trafiği haritasında Mersin'i ana geçiş noktaları arasında gösterdi. Önümüzdeki günlerde son şekli verilerek OECD tarafından yayımlanacak raporun taslağında yer alan haritaya göre Ortadoğu üzerinden geçen taklit ve kaçak sigaraların ana duraklarından birini de Mersin oluşturuyor. Aynı rapora göre dünyanın taklit sigara merkezi Çin olsa da, üretimde artık Ortadoğu'da özellikle Irak, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri de (BAE) öne çıkıyor. Taklit ve Korsan Mal Ticaretinin Ekonomik Etkisi başlıklı raporun görüşe açılan taslağında tütün ürünleri sektörüne özel bir bölüm ayrıldı. Başta AB üyeleri olmak üzere çok sayıda ülkenin gümrük yetkilileri ile uluslararası tütün ürünleri sektörü temsilcileriyle yapılan görüşmelerle oluşturulan tütün ürüleri sektörü bölümünde ağırlık sigaraya verildi. Raporun geneli sadece kaçak ve korsan ürünler için kaleme alındı, ancak sigarada orijinal ürün kaçakçılığına dahil edildi. Bunun nedeni olarak taklit ürün ticaretiyle, orjinal ürün kaçakçılığının birlikte yürüdüğünün tespit edilmesi gösterildi.

ATIL KAPASİTE KAYIYOR
Buna göre dünyada her üründe olduğu gibi taklit sigara üretiminin merkez üssünü Çin oluşturuyor. Dünyada yılda üretilen taklit sigaranın yüzde 50'sine denk gelen 100 milyar adet, Çin'deki kaçak sigara fabrikalarında üretiliyor. Tayland, Malezya ve Vietnam'da taklit sigara üretiminde önce çıkan ülkeler arasında gösteriliyor. Bununla birlikte son dönemde üretim trendinde bir değişiklik yaşanıyor. Atıl kalan üretim kapasitelerinin olduğu ülkelerden taklit üretimin yapılabileceği ülkelere makine ve personel kayıyor. Bu noktada Ortadoğu'da özellikle Irak, İran ve BAE'nin adı geçiyor. Bu ülkelerde fikri mülkiyet haklarını koruma imkânı bulunmadığı için taklit sigara üretiminin kolaylıkla yapılabildiği vurgulanıyor. Ayrıca Yunansitan, Çek Cumhuriyeti'nde taklit sigara üretimi yapıldığı anlatılıyor.