Merkez Bankası'nın dünkü toplantısından beklentilere paralel bir faiz artışı çıkarken, önümüzdeki döneme yönelik olarak da önemli bir ipucu verildi. Merkez'in açıklamasından faiz artırım trendinin yavaş yavaş sonuna gelindiği mesajı çıktı.

Merkez Bankası'nın faiz kararı ile birlikte yaptığı açıklama önceki açıklamasına benzemesine karşın iki önemli fark dikkat çekti. Bunlardan en önemlisi önceki açıklamada yer alan 'bundan sonraki faiz artışının zamanlaması ve büyüklüğü' ifadesinin yerine gelen 'bundan sonraki faiz artışının zamanlaması' cümlesi. Dünkü açıklamada 'büyüklüğü' kelimesi giderken, uzmanlar bunun faiz artış trendinin yavaş yavaş sonuna gelindiğinin işareti olarak algılıyor.

Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık artışını yaptığı tahminle tutturan Goldman Sachs analisti Ahmet Akarlı, açıklamadaki küçük değişikliği, faiz artış döngüsünün sonuna yaklaşıldığının tipik bir ipucu olarak tanımladı. Akarlı, bu durumun kendi beklentilerine de uygun olduğunu anlatarak, "Biz Merkez Bankası'nın Ağustos ve Eylül'de çeyrek baz puanlık artışlar yaparak faiz artış trendini bitireceğini düşünüyoruz" dedi.

ÖNEMLİ BİR FARK DAHA

Merkez Bankası uygulamada da bir farklılığa imza attı. Borçlanma faiz oranını yarım puan artırırken borç verme faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. Böylece borç alma ve borç verme faizleri arasındaki fark 50 baz puan daraltıldı.

Yeni durumda Merkez Bankası piyasadaki likiditeyi çekebilmek için yarım puan daha yüksek bir maliyete katlanırken, bankaların borçlanma maliyetine ise dokunmadı ve sabit bıraktı. Merkez Bankası bu uygulama için 'likidite koşullarındaki gelişmeleri' sebep gösterdi.

FAİZ ARTTI ENFLASYON DÜŞTÜ

Merkez'in açıklamasında dikkat çeken bir cümle de yapılan faiz artışlarının işe yaradığını gösterir paragraf. Banka, mayıs ayında başlayan faiz artırma trendinin ve sonrasındaki kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklediği değerlendirmesinde bulundu.

JP MORGAN'A GÖRE SON GÖZÜKTÜ

JP Morgan'ın raporunda da Merkez'in açıklamasındaki bu cümlenin altı çizildi. Kurum, Merkez Bankası'nın bu cümle ile faiz artırma döngüsünün sonuna yaklaşıldığının mesajını verdiğini belirtti. Halen Ağustos ayında yarım puanlık faiz artırımı beklentilerini koruduklarını kaydeden JP Morgan, ancak çeyrek puanlık artırım hatta faizlerin değiştirilmemesi şüphelerinin de yükseldiğini ifade etti.

TEMMUZ'DA ENFLASYONA DİKKAT

Merkez Bankası temmuz enflasyonu için de iddialı bir cümle kullandı. Buna göre temmuzda yüksek bir artışa hazır olmak gerekiyor. Açıklamanın ilgili cümlesinde, "elektrik tarifelerindeki ayarlama ve geçtigimiz yılın aynı ayındaki düşük baz nedeniyle, Temmuz ayında yıllık enflasyonda dikkate değer fakat geçici bir yükseliş görülebilecektir" ifadesi dikkat çekti.