Kesinlikle bürokratları mitinge davet etmediğini ancak Valilik makamının yıpranmaması için merkeze alınması için İçişleri Bakanlığı'na dilekçe verdiğini belirten Aydın Valisi Mustafa Malay, "Herkes beni tanır. Ancak bu iftiraların ve devlet müessesine ve valilik müessesine zarar verdiğini gördüm. Bir kişi dahi inanmış olsa devletimiz için sıkıntıdır. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı'na merkeze alınmam için dilekçe verdim" dedi.
Olayın üzerinden 10 gün geçmesine rağmen iftira olarak nitelendirdiği haberin halen çeşitli basın yayın organlarında çıktığını ve kendisini tanımayanların bu iftirayı inanarak devlete olan bakış açısının değişmesinden korktuğu için kendisinin merkeze alınması için İçişleri Bakanlığı'na dilekçe verdiğini kaydeden Aydın Valisi Mustafa Malay'ın oldukça üzgün olduğu gözlendi.
Vali Mustafa Malay, makamında İHA'ya yaptığı açıklamada, "Meslek hayatım boyunca en çok önem verdiğim şey tarafsızlık, adalet ve dürüstlük olmuştur. Ben devlet ciddiyeti ile yetiştim. Devletime ve milletime çok şey borçluyum. Bunu devletime hizmet yaparak ödedim" ifadelerine yer verdi.
Olayın Başbakan'ın 9 Mart günü gerçekleştirdiği Aydın programı ile ilgili yapılan haberlerden kaynaklandığını kaydeden Aydın Valisi Mustafa Malay açıklamasında, "Biliyorsunuz ayın 9'unda Başbakan Aydın'da bir miting ve akabinde toplu açılışlar yaptı. Devlet demek bürokrat demektir. Bürokratsız bir devlet düşünülemez. Bu nedenle toplu açılışa ilgili olan daire amirlerinin katılmaları doğaldır. Bu devletin olmazsa olmazıdır. Miting saat 13.00'te açılış 15.30'da idi. Bu davetim bazı siyasi partilerce
mitinge davet şeklinde yorumlandı. Miting İstasyon meydanında açılış ise Atatürk Meydanı'nda idi. Ve dolayısıyla devletin tarafsızlığına gölge düşmüş oldu" dedi.
Görev süresi boyunca her zaman tarafsızlığa ve adalete çok büyük önem verdiğini ve emrinde çalışan herkesin de buna önem vermesini istediğini kaydeden Aydın Valisi Mustafa Malay, açıklamasının devamında "Ben bütün bürokratlarıma kaymakamlarıma daima hep tarafsız olmalarını istemişimdir. Seçim öncesi toplantılarımda da 'Devletin tarafsızlığına gölge düşürmeyin' dedim. Tarafsızlığa devlet ciddiyetine bu kadar dikkat etmeme rağmen dediğim gibi bu meseleyi yanlış yöne çekenler ve devlet tarafsızlığına zarar
verenler oldu. Halk beni tanıyor. Benim tarafsızlığımı ve adalete verdiğim önemi herkes bilir. Ama bilmeyen ve tanımayan vatandaşlarımız da olabilir. Olayın üzerinden 10 gün geçmesine rağmen halen basında 'Bürokratları mitinge çağırdı' şeklinde yorumlar var. Bu sadece beni üzmekle kalmamıştır. Valilik müessessi hakikaten çok onurlu halkın güveninin mahzar olmuş köklü bir kuruluştur. Bu iftiraların bu şayiaların valilik müesseseni zarar verdiğini gördüm, anladım. Buna sebep olan kişi kesinlikle olmak
istemem. Bir kişi dahi inanmış olsa bu devletimiz için valiliğimiz için sıkıntıdır. Buna sebebiyet verecek kimselere bırakmamak için merkez valiliğine alınmamı İçişleri Bakanlığı'ndan talep ettim" sözlerine yer verdi.