3 gün sonra piyasaya sürülecek Türk Lirası banknotlarındaki güvenlik özelliklerinden, en az üçüne dikkat edilmesi gerekiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, üç gün sonra tedavüle çıkacak Türk Lirası banknotlarındaki güvenlik özelliklerinden, en az üçüne dikkat edilmesi konusunda vatandaşları uyardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından yapılan açıklamada, YTL'den ''Yeni'' ibaresi kaldırılarak dolaşıma çıkarılacak Türk Lirası ve Kuruş ile ''tanışmaya'' üç gün kaldığına dikkat çekildi ve vatandaşlar ile profesyonellere yönelik uyarılara yer verildi.

Türk Lirası banknotlarda kamuoyuna açıklanan 12 adet gelişmiş güvenlik özelliği bulunduğu belirtilen açıklamada, banknotlarla yeni tanışacak halkın, paralarda bulunan en az üç güvenlik özelliğini kontrol etmesinin faydalı olacağı vurgulandı.

Buna göre, halkın, TL banknotlarının üzerinde yer alan güvenlik özelliklerinden kabartma baskı, gizli görüntü, holografik şerit folyo, renk değiştiren şerit, emniyet şeridi, filigran, bütünleşik görüntü, banknotların rengi ve banknotların arasındaki boyut farkına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Banknotlarda, parayla ilgili mesleklerde çalışan profesyonellerin mor ışık (UV ışık) altında kontrol edebileceği çeşitli özellikler bulunduğu kaydedilen açıklamada, görme engelli vatandaşların da güvenlik özelliklerini ve kupür değerlerini rahatlıkla kontrol edebilecekleri ifade edildi.

BANKNOTLARDAKİ GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ

Açıklamada, vatandaşların kolayca tespit edebilecekleri güvenlik özellikleri şöyle sıralandı:

- Kabartma Baskı: Banknotun ön yüzünde farklı yerlerde bulunuyor ve dokunulduğunda hissediliyor.

- Gizli Görüntü: Banknota yatay konumda ve göz hizasında bakıldığında, Atatürk portresinin sağ alt köşesindeki yedigen şeklin içinde kupür değeri görülüyor.

- Holografik Şerit Folyo: Banknot tasarımıyla uyumlu çeşitli motiflerden oluşuyor. Banknota farklı açılardan bakıldığında bu motifler, renkli ve parlak yansımalar veriyor. Dikdörtgen şekil içindeki ''TL'' harfleri kupür değerine dönüşüyor.

- Renk Değiştiren Şerit: Banknota farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşüyor. Üzerinde kupür değeri ve ''TL'' harfleri bulunuyor.

- Emniyet Şeridi: Kağıda gömülü olarak yer alıyor. Üzerinde kupür değeri ile ''TL'' harfleri bulunuyor. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de kesintisiz bir hat şeklinde görülüyor.

- Filigran: Banknotların ön yüzünde bulunan Atatürk portresinin küçüğü ile kupür değerini gösteren rakamdan oluşuyor. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülüyor.

- Bütünleşik Görüntü: Banknot ışığa tutulduğunda sol üst kenarda yer alan şekiller arka yüzdeki şekillerle birleşerek kupür değerini oluşturuyor.

- Mikro Yazı: Banknotların ön yüzünde ay-yıldız motifinin içindeki kupür değeri ve ''TL'' harfleri ile holografik şerit folyo üzerindeki dikdörtgen şeklin alt ve üst kenarındaki ''TCMB'' ibaresi mikro yazılı bulunuyor.

- Mini Yazı: Banknotların ön ve arka yüzünde mini yazılar bulunuyor.

- Banknotlar Arasında Boyut Farkı: Farklı değerdeki 6 banknot, 6 farklı boyutta.Banknotların uzun kenarlarında 6 mm, kısa kenarlarında ise ikili gruplar halinde 4 mm fark bulunuyor.

- Renklendirilmiş Banknot Kağıdı: Banknotlarda beyaz kağıt değil, kupürün hakim renginin tonunda açık renkte kağıt kullanıldı.

UV IŞIK

Parayla ilgili mesleklerde çalışan profesyonellerin mor ışık (UV ışık) yardımıyla tespit edebilecekleri güvenlik özellikleri ise şu şekilde belirlendi:

- Banknot kağıdında bulunan ve normalde görülmeyen kılcal lifler UV ışık altında mavi ve kırmızı renkte parlama veriyor.

- Atatürk portresi üzerinde kupür değeri ve ''TL'' harfleri belirerek kırmızı renkte parlama veriyor.

- Emniyet şeridinde 5-10 TL için mavi, 20-50 TL için kırmızı, 100–200 TL için sarı renkte parlama görülüyor.

- ''Kırmızı'' seri ve sıra numarasında ''canlı ve parlak kırmızı'', ''siyah'' seri ve sıra numarasında ''sarımsı yeşil'' parlama görülüyor.

- Banknot kağıdı UV ışık altında parlama yapmıyor.

GÖRME ENGELLİLER İÇİN BRAİLLE ALFABESİ

Açıklamaya göre, Merkez Bankası, görme engelli vatandaş için Türk Lirası banknotları, farklı boyutlar ve etkin olarak kullanılan kabartma baskı motifler gibi temel ayırt edici özelliklerle güçlendirdi. Banknotların ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında bulunan kabartma baskılı noktalar, 5 TL'den 200 TL'ye doğru sırasıyla 1'den 6'ya kadar rakamların Braille alfabesiyle yazılı şeklini oluşturuyor ve dokunulduğunda hissedilebiliyor.

DURMUŞ YILMAZ, BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYECEK

Bu arada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 1 Ocak 2009'dan itibaren tedavüle çıkacak Türk Lirası banknotlar ve ''YTL'den TL'ye Geçiş Tanıtım Kampanyası'' hakkında bilgi vermek üzere 30 Aralık Salı günü, Banknot Matbaası Genel Müdürlüğünde basın toplantısı düzenleyecek.

Haber7