EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası’nın faiz konusunda aşırı temkin ve ihtiyat içinde olduğunu vurgulayarak, “Bu kararla ıskaladılar. Yatırımcı Merkez Bankası’nın vereceği karara göre yönünü belirliyor. Bu nedenle bankanın vereceği faiz mesajı bakanlardan daha önemli” dedi. “Sürekli yumuşak inişle olmaz” diyen Bakan Çağlayan, “Merkez, artık faiz oranlarını düşürme eğilimini net şekilde ortaya koymalı” çağrısı yaptı. Japonya programını tamamlayarak Singapur’a geçen Bakan Çağlayan, Tokyo temaslarını ve ekonomideki sıcak gelişmeleri değerlendirdi.

Sipariş vermedim

Merkez Bankası’nın faiz kararıyla ilgili konuşan Bakan Çağlayan, “İnsanlar yatırımını Merkez Bankası’nın vereceği mesajlara göre yapıyor. Merkez Bankası Başkanı’nın konuşması bakanlardan daha önemli” dedi. Çağlayan, şunları söyledi: “Faiz konusunda sipariş vermedim. Ekonomi Bakanı olarak, kendi cephemden gördüklerimi söyledim. Ama Para Politikası Kurulu faizleri düşürmedi. Bu dün olmadı ama yarın olur, gelecek gün olur. Türkiye’nin dışsal kaynaklardan gelen yumuşak inişten kararlı bir hedefe geçmesi gerekiyor. 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizi sürekli inişlerle gerçekleştiremeyiz.”

Dinler ya da dinlemez

Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya krizinin daha sert olacağının söylendiği bu dönemde Türkiye daha sağlam hareket edecek. Merkez Bankası bağımsız bir kurum, söylediklerimiz dinler dinlemez ona bir şey diyemem. ‘Dış gelişmeler bizi bağlamaz’ deme lüksümüz yok. Faizin iki alternatifi var. Biri yatırım, biri tüketim. İş âlemi faiz mi yatırım mı diyecek, diğer taraftan faizler yükseldiğinde yatırımlarını azaltmaya gidecek. İkincisi de tüketicilerin hangi açıdan bakacağına bağlı. Merkez Bankası eskisi kadar ürkek değil. Şu anda çok aşırı bir temkin ve ihtiyat içinde. Göstereceği tavır, davranışlar, vereceği mesajlar, ifadeleri gelecekle ilgili beklentiler açısından çok önemli.”

Eğilim netleşmeli

Merkez’in verdiği faiz kararıyla ıskalamış olabileceğini belirten Çağlayan, “Çünkü elinde birçok araç var. Merkez, artık faiz oranlarını düşürme eğilimini net şekilde ortaya koymalı. Biz de kendi politikalarımızı belirlemeliyiz. Gelecekle ilgili tahminlerini iyi yapmalılar. Ellerinde çok iyi imkânlar var. İç ve dış politikaları ve değişik parametreleri çok daha iyi izliyor.

Fazla ihtiyatlı davranıyor

Zafer Çağlayan, “Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) üçüncü çeyrek enflasyonunda yükselme söz konusu olacak, bunu net şekilde görmesi gerekiyor. Merkez, bunu öngörerek, ürkerek, çekinerek bu şekilde ihtiyatlı davranıyor. Dördüncü çeyrekte daha olumlu, üçüncü çeyrektekinin altında gelişmeler olacaktır.  Ben o nedenle diyorum ki Merkez’in bu kadar temkinli olması gerekmiyor. Böyle bir teşvik yapısı içinde işletmeleri yatırıma cezbetmenin, teşvik etmenin yolu da faizlerin düşürülmesinden geçiyor. Merkez’in çok hatalı davranış içinde olmayacağını umuyorum. Eldeki kuş, ağaçtaki kuş misali zamanlamayı en iyi yapacak Merkez’in kendisidir. Bunu öyle bir yapacak ki teşvik sistemini sanayici görecek ve kararını verecek.”

NEC’le Fatih’i konuştu ortaklık sinyali aldı

EKONOMİ Bakanı Çağlayan, toplam 38 milyar dolarlık ciroya sahip teknoloji devi NEC’le Fatih Projesi’ni görüştü. Çağlayan, NEC’in Türkiye’ye teknoloji transferi ve ortaklık için büyük istek duyduğunu ifade ederek, “Projede hedefin ülkemize teknoloji ve yatırım kapasitesi çekmek olduğunu açıkladım” dedi. NEC’le elektrikli otomobillerde kullanılacak lityum-iyon pillerin Türkiye’de üretilmesini de konuştuklarını anlatan Çağlayan, “Türkiye’de yakında elektrikli araç üretiminin başlayacağını, bunun üretilmesinin önemli yatırım alanı olduğunu hatırlattım” dedi.

 

Hürriyet