Merkez Bankası, piyasadaki para (likitide) sıkışıklığının en azından önümüzdeki üç-dört aylık süreçte zaman zaman artarak devam edeceği öngörüsünde bulunarak 3 aya kadar vadeli repo işlemlerini kullanmaya karar verdi. Banka, 19 Haziran'dan itibaren temel fonlama aracı olan bir hafta vadeli repo işlemlerinden ayrı ve buna da ilave olarak 3 aya kadar vadeli repo işlemlerini de aktif olarak kullanmaya başlayacak

Faiz indirimi ve dövize müdaleden sonra elndeki son kriz kozunu da kullanan Merkez Bankası, piyasadaki likidite sıkışıklığının en azından önümüzdeki üç - dört aylık süreçte zaman zaman artarak devam edeceği öngörüsünde bulunarak 3 aya kadar vadeli repo işlemlerini kullanmaya karar verdi. Banka, 19 Haziran'dan itibaren temel fonlama aracı olan bir hafta vadeli repo işlemlerine ilave olarak 3 aya kadar vadeli repo işlemlerini de aktif olarak kullanmaya başlayacak.

HER CUMA ÜÇ AY VADELİ REPO

Uzun vadeli repo ihaleleri, önümüzdeki bir aylık süreçte her cuma günü 3 ay vadeli olarak gerçekleştirilecek. Daha sonraki dönemde ise likidite açığının düzeyine ilişkin öngörülere bağlı olarak cuma günleri 1 ay, 2 ay ya da 3 ay vadelerde yapılabilecek.

FAİZ PİYASA GÖSTERGESİ...

Uzun vadeli repo ihalelerinin, Merkez Bankası para politikası duruşunun göstergesi olan kısa vadeli faiz oranlarının kontrol edilmesine yönelik bir araç olarak değil, yapısal likidite ihtiyacının giderilmesi amacıyla kullanılacağının altı çizilen konu ile ilgili açıklamada, "Bu nedenle, uzun vadeli repo ihalelerinde, ihale tutarı ilan edilecek, ihale faiz oranları para politikasının mevcut duruşu hakkında bir gösterge olmayacak, faiz oranları piyasa koşulları tarafından belirlenecektir" denildi.

Tünelin ucunda ışık var ama...

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, birtakım ekonomik verilerde iyileşme olduğunu belirterek, 'Fakat bu iyileşme artıya geçiş değil, kötüleşmenin hızının azalması' dedi. Yılmaz, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Meclis Toplantısı'nda, hala düşüşün devam ettiğini, fakat baş aşağı 150 kilometre hızla giden arabanın 120-130 kilometre hıza düştüğünü, içinden geçilen olayın bu olduğunu söyledi. Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, 'O nedenle benim sizlere tavsiyem, ihtiyatlı olmanız. Biz de para politikası otoritesi olarak aldığımız kararlarla bu ihtiyatlılığı ön plana çıkarmaya devam ediyoruz' diye konuştu. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ekonomik kriz sürecinde gelinen noktayı değerlendirirken, 'Tünelin içine girdik. Tünel karanlıktı. Öbür tarafa doğru bir ışık göründü. Işık, öbür tarafa çıkışı mı gösteriyor yoksa üzerimize gelen araba mıdır?' dedi. Yaşanan iyileşme havasının gerekçelerini ekonomik göstergelerle açıklayan Yılmaz, bunun 'negatifin hızının kesilmesi' olduğunu, henüz sıfırın üzerine çıkılmadığını kaydetti.

Likiditede belirsizlik oluştu

Piyasada, 2008 yılı Mayıs ayından itibaren makul düzeyde bir likidite açığı oluştuğu belirtilen Merkez Bankası'nın açıklamasında, şöyle denildi: "Söz konusu likidite açığı düzenli olarak gerçekleştirilen bir hafta vadeli repo ihaleleri ile giderilmiştir. Piyasadaki likidite sıkışıklığının bir süredir devam etmesine karşın, uzun vadeli likidite gelişmelerine ilişkin belirsizlikler sürmekte, mevcut likidite koşullarının kalıcı olup olmayacağı konusunda net bir öngörüde bulunulamamaktadır. Bu nedenle, teknik faiz indiriminin zamanlaması daha sonra belirlenecektir."  Akşam