JPMorgan'a göre TCMB Para Politikası Kurulu bugün yapacağıtoplantıda politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini değiştirmeyerek yüzde 5.75'de tutacak.

Ancak JPMorgan'a göre asıl önemli karar faiz O/N koridorunda alınacak. Yüzde 60 olasılıkla faiz koridorunun da değişmeyeceğini öngören JPMorgan, faiz koridorunun üst sınırının 50 baz puan indirilerek yüzde 11'e çekilmesi olasılığının ise yüzde 40 olduğunu vurguladı.

JPMorgan, faizlerin değiştirilmemesi veya faiz koridoru üst sınırının 50 baz puan indirilmesinin piyasa üzerinde ciddi bir etkisinin olmasını beklemediklerini de belirtti.

Gedik Yatırım
Piyasalar bugün yapılacak Merkez Bankası toplantısında faiz koridorunun üst bandının indirilmesi yönünde beklentiye sahip. TL cinsi zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilen kısmını yüzde 50’den yüzde 55’e, altın olarak tutulabilen kısmını ise yüzde 25′ten yüzde 30’a çıkarılması da tahminler arasında.

Global Menkul
TCMB’nin PPK bugün toplanacak ve sonuçları 14:00’de açıklanacak. Son iki aylık politika bilesimi olan TL munzamına karsılık döviz ile altın oranları artırılmasının devamını bekliyoruz. TL munzamları karsılında döviz olarak tutulabilecek kısım %45’e yükseltilmisti. Adım adım dövizdeki kısım %60’a kadar çıkacak ve TCMB’nin rezervleri 100 mjilyar $ seviyesine yükselecek. TCMB’nin bugün faiz koridorunun %11.5 olan bandını 50-100 puan asagıya indirilmesini beklemiyoruz. Yabancılar ise koridorun üst
bandının 50 baz puan indirilebilecegini tahmin ediyorlar. Belki petrol fiyatları 90 dolarda kalmıs olsaydı, bu gerçeklesebilirdi. Fakat petrol 105 doları asmıs durumda. FED parasal genislemeye gitmesi durumunda petrol 110-120 $ bandına oturabilir. TCMB haftaya Persembe günü petrol tahminini 110 $ seviyesine indirse ve enflasyon tahminini asagı yönlü revize etse bile TCMB için belirleyici petrol fiyatları olacaktır.

Egemen Menkul Değerler
Tahvil faizlerinin 7.85 seviyelerine kadar gerilemiş olması, enflasyon rakamlarının aylık bazda negatif gelmesi, PPK 'nın bu konuda elini güçlendirmekte ve faiz indirimi olasılığını sıcak tutmaktadır. Faiz koridorunda ve ZK 'ların döviz ve altın olarak tutulan kısımlarında değişiklik bekleyen piyasanın gelecek kararları nasıl yorumlayacağı önemli. Politika faizinde sürprizlere dikkat edilmeli.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Keskin sabah yaptığı toplantıda Merkez Bankası'ndan gevşme beklediklerini dile getirdi.