- Finans piyasalarındaki eski bolluk bereket tekrar yaratılabilecek mi?

Benim korkum onun daha da fazlası yaratılacak. Çünkü bütün konuştuğumuz şeyler aslında karşılıksız para basmaya geliyor. Bugün ABD kendi bilançosunu 3 misli büyütüyor ve bunun kaşılığı yok. Oturup para basacaklar. Avrupa da da bu durum söz konusu. Nihayetinde bu kadar para basıldığı zaman enflasyon olacak ve 3-4 yıl sonra bu genişleme ciddi bir kontrol altına alınmazsa ABD'deki enflasyonu ve faizleri iki basamaklı rakamlarda görebiliriz.

Şu anda terazinin bir ucu resesyon bir ucu enflasyon. Enflasyonu ileride nasılsda kontrol ederiz inancı ile tercihlerini resesyondan kurtuluş yönünde kullanıyorlar.

- Borsadan çok yabancı çıkışı oldu mu?

Rakamlara bakarsak, hayır. Geçen sene yabancı sahipliği yüzde 72'lerdeydi şimdi yüzde 64 ama bunda bir iki tane önemli dış faktör var. Mesela bir tanesi Sabancı Ailesi'ndeki bazı hissedarların Borsada işlem görmeyen hisse senetlerini Merkezi Kayıt Kuruluşu'na (MKK) kaydettirmesi. Bu yabancının oransal payını azalttı. İkincisi de Migros. Migros'u satın alan yabancı şirket hisselerini Türkiye'de kurulu bir şirkete devretti ve artık onlar yerli yatırımcı gibi gözüküyor.

Bu iki işlem yaklaşık 4 puana denk geliyor.

- Ne kadar çıkış olmuştur?

Tahminen 2 milyar dolar. Ama diğer gelişmekte olan ülkerde daha fazla bir çıkış oldu.

- Merkez Bankası'nın faiz indirimleri devam eder mi?

Merkez Bankası'nın ne yapacağı konusunda bir fikrim yok. Ama bence etmemesi lazım. Merkez Bankası tamamen iç talebe kendini endekslemiş durumda. Ama Türkiye'de faiz indirimleri ile iç talebin birebir ilişkisi yok. Şu anda kurlar artıyor ve enflasyonda geçiş etkisi nedeniyle şimdi kriz yaşamıyoruz ama 4-5 ay sonra enflasyon üzerindeki etkisini görürüz.

Ben olsam faiz indirmem, aksine kurları kontrol altına almak için artırım. Şu anda faizler indi ama bankaların kredi faizleri o oranda inmedi. Çünkü piyasada bilinmeyen bir risk var.

İnen faizlerle piyasa canlanacak olsa ABD'de canlanırdı, Japonya'da canlanırdı. Sıfır faize rağmen canlanmıyor. Bu indirimler ekonomiye birebir ivme kazandırmaz Ben Merkez Bankası'nın bu indirimleri hızlı yaptığını düşünüyorum. Ülkenin faiz yükünün azalması açısından olumlu bir hamle ama her an yan etkilerini görebiliriz.

- Nedir bu yan etkiler?

Yüksek kur ve enflasyon.

- Türkiye'de hisse senedi sahipliği çok düşük. Burada aracı kurumlar açısından bir fırsat var mı?

Aslında bunu anlatan güzel bir olay var: ABD'deki bir ayakkabı şirketi Afrika'ya iki tane satıcı gönderir. Orada iki satıcıdan iki farklı rapor gelir. Biri der ki; 'burada hiç iş yapamayız çünkü kimse ayakkabı giymiyor.'

Öbürü de 'burada çok büyük bir potansiyel var, kimsenin ayağında ayakkabı yok' der. İşte biz de potansiyeli gören taraftayız.

Burada çok büyük bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Herşeyin en karanlık yazıldığı dönemde gidip hisse senedi alacaksınız, herşeyin pırıl pırıl olduğu ve borsanın manşetlere taşındığı zamanlarda da hisse senedi satacaksınız. Bu çok basit kuraldır ama yapabilmek için ciddi bir psikolojik disiplin gerekir.

- Finansinvest olarak özel hizmetleriniz var mı?

Yatırım danışmanlığı servisimiz var. Buradaki araştırma ekibimiz çıkan dataları bireysel yatırımcıların anlayabileceği formata getiriyor. Ayrıca yatırımcılar da her türlü soruyu tarafımıza iletiyor, 15 dakika içerisinde de yanıtını alıyor.

Biz hem online işlem platformumuz hem de diğer kanallar üzerinden her türlü bilgiyi yatırımcılarımıza ulaştırıyoruz.

Ayrıca piyasayı geliştirmek için Finans Portföy ile bazı çalışmalarımız var. Şu anda İMKB 30 Borsa Yatırım fonu lisansını aldık ve onun üzerinde çalışıyoruz. Piyasaya çıktığında önemli bir ilgi görmesini bekliyoruz.

- Ne zaman?

Mart sonu nisan başı olur gibi düşünüyorum.

- Piyasada aracı kurumlar arasında konsolidasyon yaşanır mı?

Aracı kurumlarda konsolidasyon kaçınılmaz. Çünkü ciddi bir kârsızlık ve birçok ufak tefek aracı kurum var. Benim düşünceme göre bu aracı kurumların diğer büyük kurumlara rakip olabilmeleri ve hayatta kalabilmeleri için birleşmeleri gerekiyor. Yoksa banka aracı kurumlarının sektördeki hakimiyeti sonsuza kadar devam eder.

- Nasıl bir konsolidasyon olur?

Çok rahat yarısı gider. 80'in üzerinde aracı kurum var ve 1 sene içerisinde 40'a inmesini bekliyorum.

YASAL UYARI:

Bu sayfada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


HÜRRİYET