Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasalara dolar likiditesi sağlamak üzere Kanada, ABD, İngiltere, Japonya ve İsviçre merkez bankalarıyla anlaştıklarını bildirdi.
 
ECB'den yapılan yazılı açıklamada, bankalara finansman kolaylığı için Avrupa Merkez Bankasının, ABD Merkez Bankası (Fed), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Kanada Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve İsviçre Merkez Bankası ile 5 Aralık Pazartesi gününden itibaren piyasalara dolar likiditesi sağlamak üzere anlaştığı belirtildi.
 
6 merkez bankası küresel finansal sisteme likidite sağlayacak
 
Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasalara dolar likiditesi sağlamak üzere Kanada, ABD, İngiltere, Japonya ve İsviçre merkez bankalarıyla anlaştı.
 
ECB'den yapılan yazılı açıklamada, dünyanın önde gelen 6 merkez bankasının küresel finansal sisteme likidite desteği sağlama kapasitesini artırmak amacıyla koordineli hareket edecekleri belirtildi.
 
Açıklamada, bu müdahalenin, finansal piyasalardaki gerginliği hafifletmeyi ve hanehalkları ile işletmelerin kredi tedarikindeki sıkışıklığın etkilerini gidermeyi ve böylece ekonomik faaliyetin güçlenmesine yardımcı olmayı hedeflediği vurgulandı.
 
Merkez bankalarının mevcut dolar likidite swap hatlarına uygulanan faizi 50 baz puan düşürmede anlaştığı, bu fiyatlamanın 5 Aralık 2011 tarihinden itibaren bütün operasyonlarda uygulanacağı ve bu swap düzenlemelerinin yetkisinin 1 Şubat 2013 tarihine kadar uzatıldığı ifade edildi.
 
Ayrıca İngiltere, Japonya, İsviçre merkez bankaları ve ECB'nin yeni bir düzenlemeye kadar üç aylık ihaleleri sürdüreceği kaydedilen açıklamada, beklenmedik durum önlemi olarak, merkez bankalarının geçici karşılıklı likidite swap düzenlemeleri oluşturma konusunda anlaştığı belirtildi.
 
ECB, düzenli olarak yeni fiyatlandırma üzerinden yaklaşık bir hafta ve üç ay vadeli ABD doları likidite sağlama operasyonları yapacak.