Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde dün yapılan eyalet meclisi seçimlerinde partisinin başarılı olmasına rağmen bu eyaletlerde az farklarla yönetime gelme şansını kaçırdığını, bunda nükleer enerji konusunun önemli rol oynadığını söyledi.

Merkel, bugün başkent Berlin'de CDU'lu Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Stefan Mappus ve Rheinland-Pfalz eyaletindeki CDU'lu başbakan adayı Julia Klöckner ile düzenlediği basın toplantısında, eyalet meclisi seçimlerindeki sonuçları Japonya'daki felaketin belirlediğini belirterek, "Nükleer enerjiye bakış açım Japonya'daki gelişmelerden sonra değişti" dedi.

Kendisinin bugüne kadar nükleer enerjinin barışçı bir şekilde kullanımını destekleyenlerden biri olduğunu, ancak Japonya'daki felaketin nükleer santrallerin güvenliği konusunda bir dönüm noktasını oluşturduğunu ifade eden Merkel, bugüne kadar dünyada yaşanan nükleer santral felaketlerinin insan hatasından kaynaklanmış olduğunu, ancak bu kez büyük bir depremin neler yapabileceğini gördüklerini kaydetti.

Merkel, güvenliğin her şeyden önemli olduğunu, bu nedenle nükleer santrallerin 3 ay süre ile kapatılarak incelenmesinin karara bağlanmış olduğunu belirterek, bu süreden sonra da eski zamanlara dönüleceğine inanmadığını söyledi.

Baden-Württemberg eyaletinde en fazla oyu alan parti olmalarına rağmen, Hür Demokrat Parti'nin (FDP) oy kaybederek eyalet meclisine girememesi sonucunda bu eyaletteki çoğunluğu kaybettiklerini, bunun kendileri için çok acı veren bir durum olduğunu, Rheinland-Pfalz eyaletinde de Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) büyük oranda oy kaybettiğini, CDU'nun ise oy oranını arttırdığını ifade eden Merkel, seçim sonuçlarından sonra federal hükümette değişiklik yapmayı düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine de kendilerinin de FDP'nin de böyle birşeyi düşünmediğini kaydetti.

Seçim sonuçlarından sonra FDP yerine oy oranlarını büyük ölçüde artıran Yeşiller Partisi ile daha yakın bir işbirliği düşünüp düşünmediğinin sorulmasına karşılık da Merkel, FDP ile iyi bir şekilde çalıştıklarını ve çok şey başardıklarını, bu işbirliğini değiştirmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Mappus, Baden-Württemberg eyaletinde aldıkları yenilginin kendisi için de şahsi bir yenilgi olduğunu belirterek, seçimlerden önce çok sayıda olumsuz gelişmeler yaşadıklarını, son olarak Japonya'da yaşanan felaketin seçim sonucunu belirlediğini savundu.

Klöckner ise, Rheinland-Pfalz eyaletinin yeniliğe ihtiyacı olduğunu ifade ederek, bu nedenle eyalette Yeşiller Partisi ile bir araya gelerek, SPD iktidarına son vermenin yollarını aramak istediklerini söyledi.

-"BİZ SEÇMENİN MESAJINI ALDIK"-

Almanya Dışişleri Bakanı ve FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle de başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, Baden-Württemberg eyaletinde zorlukla eyalet meclisine girmeyi başardıklarını, Rheinland-Pfalz eyaletinde de meclise yeniden girmeyi başaramadıklarını belirterek, "Biz seçmenin mesajını aldık" dedi.

Nükleer enerjiden vazgeçilmesini isteyen seçmenlerin seçim sonuçlarını belirlediğini ifade eden Westerwelle, durumun analizini yapacaklarını ve 11 Nisanda yapacakları bir toplantıda parti yönetiminin yeniden şekillendirilmesi konusunu ele alacaklarını kaydetti.

Seçmenlerin güvenini yeniden kazanmak için çaba harcayacaklarını belirten Westerwelle, buna rağmen nükleer santrallerde inceleme yapılması yönünde aldıkları kararın doğru olduğunu söyledi.

Westerwelle, istifa etmeyi düşünüp düşünmediği sorusu üzerine "Hayır. Sorumluluğumuz varsa, sorumluluğumuz vardır" yanıtını verdi.

A.A