AB zirvesi öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de desteğini alarak, yıllar süren çetin müzakerelerin ardından AB'nin 11 ay önce yürürlüğe giren anayasası Lizbon Anlaşması'nda değişiklik isteyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, aksi yöndeki beklentilere rağmen, istediğini kısmen elde etti.

Küresel krizle birlikte bazı AB üyelerinde çift haneli rakamlara ulaşan bütçe açıklarına karşı alınacak önlemleri tartışmak için toplanan AB zirvesinde Lizbon Anlaşması'nda cüzi değişikliğe yeşil ışık yakılırken, buna sadece, Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyecek hale gelmesi üzerine 3 yıl için geçerli olacak şekilde oluşturulan 750 milyar avroluk kurtarma fonunun kalıcı hale getirilmesi için başvurulacağı belirtildi.

Zirve öncesinde, mali disipline uymayan üyelerin oy haklarından mahrum bırakılabilmesi için Lizbon Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını isteyen Merkel, bu konuda Yunanistan ve İrlanda başta olmak üzere yüksek bütçe açığına sahip avro ülkelerinin direncini kıramadı.

Merkel'in de geri adım atmaması üzerine zirve kararlarında, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'ın oy hakkı mahrumiyeti konusunda üye ülkelerin de görüşünü alarak detaylı çalışma yapması istendi.

Fransa destekli Alman önerisini kabul edilemez bulan Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, oy hakkı mahrumiyeti konusunun Van Rompuy'a havale edilmesinin, üye ülkelerin anlaşamadığı ve meselenin gündemden kalktığı anlamına geldiğini ileri sürdü.

Merkel, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın zora girmesiyle Avro Bölgesi'nde yaşanan krizden ders alındığını gösteren kararların, avroyu güçlendireceğini söyledi.

A.A.