Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinde gittikçe yaşlanan nüfus nedeniyle göçmenlerin topluma uyumunun ve ülkeye yönelik eğitimli insan göçünün çok önemli olduğunu söyledi.

Başbakan Merkel, genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) tarafından bugün Berlin'de düzenlenen Ekonomi Günü'nde yaptığı konuşmada, olumsuz demografik gelişmenin gelecek yıllarda çözülmesi gereken en önemli sorunlardan biri olduğunu belirterek, ''Demografik gelişme sebebiyle göçmenlerin uyumu ve eğitimli insan göçü çok önemli'' diye konuştu.
 
''Daha fazla Avrupa istiyoruz'' diyen Merkel, AB ülkelerinin çoğunun avroyu istediğini, kendilerinin de tüm Avrupa ülkeleriyle dayanışma gösterme çabası içinde olduklarını, ancak Avrupa'nın daha dinamik bir kıta haline gelmesi gerektiğini ifade etti.
 
Bunun için sadece Yunanistan'ın değil, tüm Avrupa ülkelerinin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Merkel, ekonomik gelişmelerin Avrupa çapında tek bir kuruluş tarafından kontrol edilerek gerektiği takdirde kınanmasından yana olduğunu, ancak diğer birçok ülkenin buna hazır olmadığını söyledi.
 
Avrupa çapında iyi bir bankalar kontrolü olduğu takdirde bazı ulusal kurallardan da vazgeçilebileceğini belirten Merkel, mali birliğin de alınan bazı önemli kararları bağlayıcı hale getireceği için gerekli olduğunu ifade etti.
 
İki Almanya'nın birleşmesinden bu yana istihdam piyasasındaki durumun iyi olduğunu, bunun yapısal reformların, zor da olsa gerçekleştirilmiş olmasından kaynaklandığını kaydeden Merkel, diğer Avrupa ülkelerinin de yapısal reformları yarıda bırakmaması gerektiğini söyledi.
 
Diğer önemli bir konunun 10 yıl içinde nükleer enerjiden tümüyle vazgeçilmesi olduğunu belirten Merkel, bunun gerçekleştirilebilmesi için büyük yatırımların gerekli olduğunu, 10 yıl içinde yeni enerji imkanlarıyla ilgili tüm altyapı çalışmalarının tamamlanmış olması gerektiğini sözlerine ekledi.