Türk kamuoyunda; Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı tutumuyla tanınan Merkel'in yaş günü nedeniyle Bild gazetesi kutlama haberi yaptı. Gazete, "Doğum günü ve harika giyim tarzınızı kutluyoruz" ifadeleriyle Merkel'in 55. yaş gününü kutladı. Gazete, modacılardan görüşler aktararak Alman başbakanın giyim tarzını övdü. Doğumundan bugüne kadar Merkel'e ait fotoğrafları yayınladı.
Fen derslerinde başarılı, Rusçası iyi

17 Temmuz 1954 yılında Hamburg'da Luteryen papaz Horst Kasner ile Latince ve İngilizce öğretmeni Herlind Kasner'in ilk çocukları olarak dünyaya gelen Angela'nın tam ismi "Angela Dorothea Kasner" olarak kayıtlara geçti. Angela'nın daha sonra iki kardeşi daha dünyaya geldi. Angela henüz birkaç haftalıkken babasının atandığı Doğu Almanya'da büyüdü. Ortaöğrenim yıllarında pek göze batan bir öğrenci olmasa de özellikle fizik, matematik ve Rusçada başarılıydı. Angela Kasner, ortaöğreniminin ardından Leipzig'deki Karl-Marx Üniversitesi'nde fizik eğitimi aldı. Akademik kariyerine çeşitli yerlerde araştırmalar yaparak devam eden genç bilim kadını, bu arada fizik doktorasını da tamamladı. Ancak daha sonra kimya alanında çalıştı.

"Merkel" soyadı ilk eşinden kalma

Leipzig'deki fizik eğitimi sırasında Moskova ve Leningrad'a öğrenci değişimi programları çerçevesinde sık sık giden genç bilim kadını, ilk eşini bu esnada 1974 yılında tanıdı. Fizik öğrencisi olan Ulrich Merkel ile 1977 yılında evlendi. Angela Kasner, bu evlilikten sonra Angela Merkel olarak tanındı. Yaklaşık dört yıl süren evliliğin ardından Merkel çifti 1981'de ayrıldı. Çiftin bu evlilikten çocuğu bulunmuyor. Angela Merkel boşandıktan sonra da soyadını değiştirmedi.

Angela Merkel, kimyacı olan şimdiki eşi Joachim Sauer'le ise 1984'te tanıştı ve 1998'de ikinci kez dünya evine girdi. Merkel bu evlilikte de çocuk sahibi olmadı.

Berlin duvarı yıkıldı, Merkel'in siyasi kariyeri başladı

Okul yıllarında çeşitli gençlik teşkilatlarında aktif olan Merkel, 1989 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla, Demokratischer Aufbruch Partisi'ne girerek, politikaya başladı. 1990'da, Doğu Alman Cumhuriyeti'nin son hükümeti Lothar De Maizier geçiş hükümetinde sözcülük yaptı. Aynı yıl, Almanya'nın birleşmesinden hemen önce Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'ne (CDU) katıldı ve birleşik Almanya'nın ilk genel seçimlerinde Federal Meclise girdi. Aslen akademisyen olsa da Merkel politika basamaklarını hızlı tırmandı. 1991 ve 1998 yılları arasında hem parti başkan yardımcılığını, hem de dönemin Başbakanı Helmut Kohl kabinelerinde iki kez bakanlık görevi üstlendi. 1990-1994 arası kadın ve gençlerden sorumlu bakan, 1994-1998 yıllarında ise çevre, atom santrali güvenliğinden sorumlu bakan oldu.

Batı Alman siyasetine kendisini kabul ettirmekte yer yer zorlanan genç siyasetçi, Kohl'un adeta koruması altında siyasi yaşamına devam etti. Hatta, kendisine "Kohl'ün kızı" nazarıyla bakıldı. 1998'de CDU'nun genel sekreterliğine seçildi. 16 yıllık iktidarın ardından 1998 seçimlerini kaybeden Kohl, başbakanlığa veda etti.

2000 yılında, CDU'yu sarsan yolsuzluk skandalları esnasında ilk başlarda Kohl ve diğer partili yöneticileri savundu. Ancak krizin büyümesi ve eski Başbakan Kohl'ün oynadığı rolün açığa çıkmasıyla, eski patronunu eleştiren ilk CDU yöneticisi oldu.

Almanya'nın ilk kadın başbakanı

Nisan 2000'de Merkel'in bu çıkışı, kendisini parti liderliğine taşıdı.

Popüler bulunmadığından 2002 seçimlerinde, Sosyal Demokrat aday Gerhard Schröder'e karşı Birlik Partilerinin (CDU/CSU) başbakan adaylığını CSU Başkanı Edmund Stoiber'e bıraktı.

Stoiber'in 2002 seçimlerini kaybetmesiyle, Eylül 2005 seçimlerinde Merkel bu kez başbakan adayı oldu ve büyük bir imaj değişikliği yaptı. Saç modelini ve giyimini değiştirdi. Seçimleri kıl payı kazandı ve Almanya'nın ilk kadın başbakanı oldu. Bu yıl eylül ayındaki seçimlerde de favori olarak gösteriliyor. - cihan