Söke’ye bağlı Kaygıllı ve Demirçay köyü muhtarlarının köylerindeki Antep Fıstığı ağacının doğal anacı olan menengeç ağaçlarının varlığının değerlendirilmesi için Aydın Tarım Müdürlüğüne getirdiği projede çalışmalara başlandı. Bölgede verimli ve ekonomik Antep Fıstığı yetiştiriciliğinin yapılıp, yapılamayacağının tespit edilmesi için İl Tarım Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalar sonucu Kaygıllı ve Demirçay köylerindeki menengeç ağacı varlığı yerinde görüldü. Bu ağaçların aşılanmaları halinde Antep Fıstığı ağaçlarına dönüştürülerek hem bölge halkına, hem de milli ekonomimize katkı sağlanabileceği tespit edildi.
Bölgede bol miktarda menengeç ağacı bulunmasına rağmen bunların birçoğunun teknik olarak kış ayları içinde aralama-budamaları yapılmadığından aşılamaya uygun olmadıkları görüldü. Ancak hem aşılamaya uygun durumda olan ağaçların aşılanarak yıldan kazanılması hem de önümüzdeki yıllar için bu aşılanan ağaçların anaçlık olarak kullanılabileceği düşüncesi ile aşılama çalışması yapılması kararlaştırıldı.
Bu amaçla İl Tarım Müdürlüğü, Söke Ziraat Odası Başkanlığı ve Köy Muhtarlıklarının ortak çalışması ile Aydın’da Antep Fıstığı yetiştiriciliğinin en yoğun ve bilinçli olarak yapıldığı Yenipazar ilçesine bağlı Hacıköseler köyünden işinin ehli iki aşı ustası temin edildi. Başlangıç olarak Kaygıllı köyünde yaklaşık 350 adet yabani menegeç ağacı, Antep Fıstığı ağacına dönüştürülmesi amacıyla aşılandı.
Ayrıca, İl Tarım Müdürlüğü’nce yöre halkının Antep Fıstığı yetiştiriciliğine yabancı olması ve yeterli teknik bilgiye sahip olmaması nedeniyle ilgili köylerde Antep Fıstığı yetiştiricilik kursları açılarak bölge halkının bilgilendirilmesi planlanıyor.