27 Mayıs cuntasının ülke yönetimine el koymasının ardından idam ettiği Başbakan Adnan Menderes"in yaşamı mercek altına alındı. Adnan Menderes Demokrasi Platformu, darbe sürecini belge, bilgi ve tanıklar vasıtasıyla yeniden ele ala cak. Platform, dönemin gerçek dışı olaylarına ışık tutmayı hedefliyor.

Borcumuzu ödeyeceğiz

Menderes ve iki bakanın idamının 50. yıldönümünde Adnan Menderes Demokrasi Platformu kuruldu. Oluşumun ilk hedefi darbe yıllarına ışık tutmak. Platform Başkanı Fatih Kavaloğlu, ilk aşamada arşivlerdeki belgeleri inceleteceklerini söyledi. Menderes"e yapılan haksızlıkların bir kez daha ortaya çıkartılacağını belirten Kavaloğlu dönemin tanıklarına da ulaşacaklarını kaydetti. Menderes"in demokrasi bilincinin gençlere aktarılmasının önemli olduğunu anlatan Kavaloğlu, faaliyetlerini bu amaç doğrultusunda yoğunlaştıracaklarını dile getirdi. Kavaloğlu, “Amacımız Menderes"e milletçe tarihi borcumuz olan ahde vefayı bu vesileyle ödemektir” dedi.

Gerçekler gün yüzüne çıkacak

Menderes"in haksızlık, zulüm ve iftiralarla idam sürecine götürüldüğüne işaret eden Kavaloğlu, o yıllarda yaşanan gelişmeleri irdeleyeceklerini vurguladı. Kavaloğlu şöyle devam etti: “Başvekile yapılan haksız ve mesnetsiz uygulamalar milletimiz ve tarih önünde mahkûm olmuştur. Ancak demokrasimiz üzerindeki olumsuz etkileri ve milletin sinesinde açılan bu derin yaranın izleri hala sürmektedir. Biz Türk milletinin hançeresine sıkışan bu sessiz çığlığı demokratik tüm zeminlerde duyurarak başvekil ve tarihe olan borcumuzu ödemeyi hedefliyoruz. ”

bugün