ADÜ tarafından düzenlenen "Türk Siyasi Tarihinde Adnan Menderes" konulu panele konuşmacı olarak merhum Başbakan Adnan Menderes"in oğlu, Aydın Menderes, torunu Adnan Menderes, Eski Bakanlardan Yılmaz Karakoyunlu ve Siyaset Bilimcisi Yüksel Taşkın katıldı.
Atatürk Kongre Merkezi Maiandros Salonunda gerçekleştirilen panele Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Aydın Milletvekilleri Atilla Koç, Mehmet Erdem, Ahmet Ertürk, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, İçişleri eski Bakanı Nahit Menteşe, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, DP önceki dönem Genel Başkanı Süleyman Soylu, daire müdürleri, davetliler kalabalık bir öğrenci grubu katıldı. Seminere olan ilgi nedeniyle bin kişilik salon yetersiz geldi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı"nın okunmasıyla başlayan panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Şükrü Boylu, Adnan Menderes"in hayatından bazı kesitiler anlatarak, panele konuşmacı ve dinleyici olarak katılan davetlilere gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti.
Açılış konuşmasının ardından söz verilen Aydın Menderes, konuşmasına babası Adnan Menderes"e sevenlerinin kadar sevmeyenlerinin de olduğunu belirterek başladı. Bunun çok normal olduğunu belirten Aydın Menderes, konuşmasının da ikna anlamında amaç taşımadığını ifade ederek, geçmişi ve geleceği yorumlamadan geleceğin kurulamayacağını kaydetti.

"BABAMI ÇOK ÖZLÜYORUM"
Adnan Menderes"in döneminde tartışılan birçok konunun halen günümüzde tartışılmaya devam edildiğini dile getiren Aydın Menderes, “Babamı gittikçe çok özlüyorum. Sadece babam olduğu için değil. Kendisi o gün bugündür siyasette yerine kimseye koyamadığım bir şahsiyet. Onun zamanında dillendirilen sorunlar bugün halen tartışılıyor. O gün demokrasi, laiklik dış borçlar tartışılıyordu. Bugünde aynı konular halen tartışılmaya devam ediyor. 1950 öncesi yok olması gerekenler vardı. 1950 sonrası var olması gerekenler yoktu. 14 Mayıs"ta olması gerekenler oldu. Ve o günden sonra taşlar yerli yerine oturmaya başladı. DP iktidarı birkaç yıl içerisinde sıtmayı ortadan kaldırdı. 6-7 yıl içerisinde verem aşısı yapılmayan ve taramadan geçirilmeyen tek bir vatandaş kalmamıştır.1950 öncesi insanların gözünde öfke ve korku vardı. 1950"deki değişimin temelinde DP vardır. Değerli Bakanlar ve Adnan Menderes vardır” dedi.

"BABAMIN GÜNDE 2-3 SAATTEN FAZLA UYUDUĞUNU GÖRMEDİM"
Babası Adnan Menderes"in siyasi hayatının yanı sıra normal yaşamından da bilgiler veren oğlu Aydın Menderes, “Babam üzerinde hiçbir zaman kalem kağıt taşımazdı. Ama kendisi Türkiye"de milletine hesap veren ilk Başbakanıdır. Ben babamın günde 2-3 saatten çok uyuduğunu da bilmem. Maalesef babam laiklik konusunda bir çok eleştiriye maruz kaldı. Hatta marjinalde olsa 1950"yi karşı bir devrim olarak tanımlamaya gayret edenlerde çıkmıştır. Bu ve bu konudaki eleştirilerin hiç birisinin haklılık payı yoktur. DP VE Adnan Menderes bu hususta sadece demokrasinin gereklerini savunmuşlardır. Muhalefetin DP ve Adnan Menderes"e yönelttikleri eleştirileri burada söz konusu etmek istemiyorum. Zira bir üniversitenin çatısı altında dedikodulara yer olmamalıdır. Adnan Menderes ve DP"nin 27 Mayıs ve sonrasını da uğradıkları akıbeti de burada kimsenin ruhlarını karartmamak için anlatmayacağım. Milletimizin Sevgilisi şehit Başvekilimiz Adnan Menderes"i, Şehit Dışişleri Bakanımız Fatin Rüştü Zorlu"yu ve Şehit Maliye Bakanı Hasan Polatkan"ı rahmet dileyerek anıyorum” şeklinde konuştu.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve eski Meclis Başkanı İsmet Sezgin'in Aydın Menderes'in istemediği gerekçesi ile katılmadığı iddia edilen panele eski bakanlardan Yılmaz Karakoyunlu yönetti. Gazeteci yazar Taha Akyol'un ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından görevlendirildiği için panele katılmadığı belirtildi.
Aydın Menderes, yaklaşık bir saat süren konuşmasında daha çok DP'nin 1950-1960 arasındaki 10 yıllık iktidar dönemini anlattı. Bu 10 yıllık süreçte Türkiye'de siyasi sebeple idam sehpası kurulmadığını ifade eden Aydın Menderes, “Bu zaman dilimi içinde bir tane bile faili mechul cinayet işlenmemiştir. Bir tane yargısız infaz yoktur. Ne terör, ne anarşi; pirüpak bir dönemdir. Büyük şehirlerde hırsızlık korkusu bile yoktur. 27 Mayıs'ta yaşananlarla ruhlarımızı karartmak istemiyorum. Allah, milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın. Dönemin şehitlerine Allah'tan rahmet diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Adnan Menderes"in torunu Adnan Menderes de kısa konuşmasında taşıdığı isme layık olmaya çalıştığını belirterek “Dedem Menderes'in bu ülkeye yaptığı katkıları öğrendikçe, isminin ağırlığını daha fazla hissetmeye çalışıyorum. Ben hekimlik mesleğini seçtim. Hastalarımda Adnan Menderes'in isminin anısına rastlamadığım tek bir gün yok” diye konuştu.
Panel"e katılan diğer konuşmacılar, Yılmaz Karakoyunlu ve Yüksel Taşkın da salondakilere Adnan Menderes"i ve başvekillik dönemleri hakkında çeşitli bilgiler verdi. Yaklaşık 3 saat süren panel katılımcıların konuşmacılara yönelttikleri soruların cevaplanmasıyla sona erdi. -iha