Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) tüketici fiyatları bazında Aralık enflasyonunu yüzde 0,22 olarak ilan etmesinin ardından, devlet memurları, memur emeklileri ve sözleşmelilere, geçen yılın 2. yarısı için yüzde 0,35 oranında enflasyon zammı yapılmasının yolu açıldı.

TÜİK verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre, 2007 yılının Temmuz-Aralık döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 4,35'lik artış oldu. Hükümetin 2007 Bütçesindeki ''6 aylık dönemlerde enflasyonun yüzde 4'ü aşması halinde, aradaki farkın maaşlara yansıtılacağı'' taahhüdü uyarınca, devlet memurlarına 2007'nin ikinci 6 aylık dönemi için yüzde 0,35 enflasyon zammı hakkı doğdu.

Son durumda Bakanlar Kurulunun, bu yıl başında uygulamaya girecek memur maaş katsayılarını, enflasyon farkını kapsayacak şekilde yeniden belirlemesi bekleniyor. Buna göre maaşlara önce 2007'nin enflasyon farkı yansıtılacak, daha sonra 2008'in Ocak-Haziran dönemi için öngörülen yüzde 2'lik zam maaşlara eklenecek. Devlet memurlarına da, 15 Ocakta enflasyon farkı ve yeni yıl zammına göre hesaplanan maaşlar ödenecek. Enflasyon farkından kamudaki sözleşmeliler ile memur emeklileri de yararlanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu, memur emeklilerinin fark ödemelerini, daha sonra ilan edilecek bir tarihte yapacak. 2007 Bütçesinde ''Düşük maaşlılara yüksek, yüksek maaşlılara da düşük'' olmak kaydıyla, Ocak-Haziran döneminde yüzde 3-4, Temmuz-Aralık döneminde de yine yüzde 3-4 oranında zam yapılmıştı. Her 6 aylık dönemde enflasyonun yüzde 4'ü aşması halinde, aradaki farkın maaşlara yansıtılacağı da açıklanmıştı. Ocak-Haziran döneminde, enflasyon yüzde 4'ün altında kaldığı için enflasyon zammı söz konusu olmazken, Temmuz-Aralık döneminde 6 aylık enflasyonun yüzde 4'ün üzerinde gerçekleşmesi sonrası, maaşlara ek zam gelecek.

Bu arada Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, TBMM'deki 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmelerinde, ''2007 yılının ikinci altı aylık döneminde enflasyon oranının yüzde 4'ü aşması halinde, aşan kısmı telafi edecek şekilde, 2008 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere enflasyon farkı kamu görevlilerimizin aylık ve ücretlerine yansıtılacak'' demişti.

Öte yandan 2008 Bütçesinde de maaşlara yılın ilk yarısında yüzde 2, ikinci yarısında da yüzde 2 zam öngörülmüştü. Bunun yanı sıra Ocak ayında taban aylığında seyyanen 10 YTL artış yapılması, çeşitli adlar altında ek ödeme alamayan kurumlarda istihdam edilen yaklaşık 1 milyan 550 bin personelin halen 90 YTL olan denge tazminatının da, Ocak'ta 110 YTL'ye, Temmuz ayında ise 130 YTL'ye çıkarılması hükme bağlanmıştı.

Maaşlara nasıl yansıyacak

Yeni katsayılar belirlendiğinde yüzde 0,35'lik enflasyon farkı, 14'ün 2'sinden maaş alan bir memura 2,6 YTL, genel müdür maaşına da 11,6 YTL YTL artış olarak yansıyacak. Enflasyon farkı ile 1'in 4'ündeki bir öğretmenin maaşında 3,9 YTL, 9'un 2'sindeki polisin maaşında da 4,5 YTL, 1'in 4'ündeki uzman doktor maaşında 5,3 YTL, 1'in 4'ündeki profesör maaşında da 9,8 YTL artış olacak. Enflasyon farkı ile belirlenen maaşlara, bir de Ocak zammı eklenecek.