Anayasa Mahkemesi, yarın, binlerce kamu görevlisini yakından ilgilendiren iki kritik iptal davasını görüşecek

Davalardan ilki, “memurlara toplu müracaat veya şikâyette bulunmaları halinde aylıktan kesme cezası verileceğine” ilişkin yasa hükmünün iptali istemiyle açıldı. Bu davada iptal kararı verilmesi halinde, memurlar toplu müracaat veya şikâyet halinde maaşlarında kesinti yapılacağı korkusundan kurtulabilecek.
Mahkemenin görüşeceği ikinci dava, 2006"da yürürlüğe giren ve “1999 ile 2005 arasında disiplin suçu işleyen kamu görevlilerinin cezalarının affı”nı öngören düzenlemedeki tarih sınırlamasına karşı açıldı. Davada, Yüksek Mahkeme, “1999” ifadesinin iptali istemini görüşecek. Tarih sınırlaması kalkarsa, 2005"e kadar disiplin cezası alan tüm memurlara af yolu açılacak.

İki kritik başvuru
Başvurulardan ilki Bursa 1. İdare Mahkemesi tarafından yapıldı. Mahkeme, Devlet Memurları Kanunu"na 12 Eylül"den sonra eklenen, “toplu müracaat veya şikâyet” eylemini gerçekleştiren memurların brüt aylığında 8"de 1 oranında kesinti yapılabileceğine ilişkin düzenlemenin iptalini istedi. Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi iptal ederse, memurlar, maaş kesintisi çekincesi olmaksızın toplu olarak müracaat ve şikâyette bulunabilecek.

Af kapsamı genişleyebilir
Mahkeme"nin gündemindeki ikinci başvuru, Konya 1. İdare Mahkemesi tarafından yapıldı. Mahkeme, 22 Haziran 2006"da yürürlüğe giren, Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun"un 1. maddesinin birinci fıkrasında yer alan tarih sınırlamasının iptalini istedi.
Kanunda, disiplin affının, 23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 arasında verilen cezalar için söz konusu olduğu belirtiliyor. Mahkeme iptal talebini yerinde bulur ve 23 Nisan 1999 tarihi iptal edilirse, 14 Şubat 2005"e kadar verilen tüm cezalar af kapsamına girecek. Binlerce memur disiplin cezalarından kurtulacak. Disiplin cezaları nedeniyle hak kaybı olanlar, bu haklarını geri kazanabilecek.