Memurlar, SGK'ya müracaatta bulunarak ikramiyelerinide alabilecekler.

Anayasa Mahkemesi'nin, istifa eden memurların ikramiyesiyle ilgili kararı sonrası çıkarılan ve 19 Haziran'da yasalaşan düzenleme, bu durumda olan çok sayıda memuru sevindirecek. Konuya ilişkin olaylar şöyle gelişmişti:

* Anayasa Mahkemesi, 2829 sayılı Kanun'un ilgili maddesindeki "Son defa T.C. Emekli Sandığı'na tabi görevlerden emekliye ayrılan ve ..." ibaresini Anayasa'ya aykırı bularak 2009'da iptal etti. Bu iptal, istifa eden memurların emekli ikramiyesi almalarına imkan tanındı.

* Ancak, karar, istifa eden memurların emekli ikramiyesi almalarının yolunu otomatik olarak açmadı. Emekli ikramiyesi almak isteyenler mahkemelerde dava açarak haklarını almaya çalıştı.

HÜKÜMET HAREKETE GEÇTİ

* Bu gelişme sonrası hükümet, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda yasal düzenlemeyi hayata geçirdi.

* Resmi Gazete'de 19 Haziran'da yayınlanan ve 'Torba Kanun' olarak adlandırılan düzenlemenin 14'üncü maddesiyle memurları sevindiren değişiklik yapıldı.

EMEKLİ İKRAMİYESİ VERİLİR

* Resmi Gazete'de yayınlanan kanun istifa eden memurlara her hizmet yılı için bir maaş tutarında emekli ikramiyesi ödenmesini düzenliyor.

* Yeni düzenlemede, konuyla ilgili olarak şöyle deniyor: "Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4'üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir."

500 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Resmi Gazete'de yayınlanan kanuni düzenlemenin geçmişte de memurluktan istifa etmiş olan kişileri de kapsıyor. Memurluktan istifa eden 500 bine yakın vatandaşın Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) müracaat ederek memurlukta geçen süreleri kadar emeklilik ikramiyesi almaları mümkün olacak.


SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olana da yarar




Yeni düzenleme devlet memurluğundan istifa ettikten sonra SSK veya Bağ-Kur'dan emekli olanlara imkan sağlıyor. Örneğin 20 yıl memur olarak çalıştıktan sonra istifa edenler, her yıla bir maaş tutarında ikramiye olmak üzere 20 maaş tutarında ikramiye alacak. Bu düzenlemeye göre istifa eden memurun istifa ettiği dönemdeki maaşı karşılığında mı yoksa aynı derecedeki memurun bugün aldığı maaş tutarında mı ikramiye ödeneceğine SGK karar verecek.

Yeni yasal düzenlemeden yararlanmak için geçmişte istifa eden memurların da SGK'ya müracaat etmeleri gerektiği belirtiliyor. SGK'nın, yeni yasal düzenleme nedeniyle istifa eden ve kuruma müracaat eden memurlara ödemeyi hemen yapması gerekiyor. Ödemenin eksik yapılması halinde veya yapılmaması halinde Anayasa Mahkemesi kararı ve yasal düzenleme nedeniyle mahkemeye müracaat edilerek ikramiye alınabilir.

Toplu görüşme talepleri hazır

Memur örgütleri ile hükümet arasında, 2011 yılıyla ilgili toplu görüşmeler 15 Ağustos'ta başlıyor. Örgütler de, bu konudaki temel taleplerini kamuoyuyla paylaşmaya başladı:

EN AZ 1650 LİRA OLSUN

KESK: Örgüt, toplu görüşme masasına bir kez daha 'toplu sözleşme yapalım' diye gidecek. Örgüt, görüşmede en düşük memur maaşının bin 650 TL olmasını da talep edecek. 2 yıllık reel kayıpların yüzde 20'lerin üzerinde olduğunu tespit eden örgüt, ortalama 300 TL'lik seyyanen zam isteyecek. Örgüt ayrıca net ücret tutarında yılda iki kez ikramiye de talep edecek.

4B VE 4C KALDIRILMALI

Kamu-Sen: Geçmiş dönem kayıplarından yola çıkan örgüt, seyyanen 200 lira, 2011 yılı için ise enflasyon hedefinin üzerine yüzde 2 refah payı eklenmesi suretiyle yüzde 10 maaş zammı istiyor. Buna göre de en düşük memur maaşına zam talebi 310 lira. 4B ve 4C statüsünde eleman çalıştırma uygulamasından bir an önce vazgeçilmesini de isteyen örgüt, kamu çalışanlarının iş güvencesi konusunda ısrarcı olacak.

PRİM İKRAMİYE OLSUN

Memur-Sen: Örgüt, toplu görüşmelerde sahici enflasyonla belirlenmiş bir zam oranı ve refah payı talep edecek. Ayrıca ortaya çıkacak yüzdelik zamma ilave olarak da ek ödeme isteyecek. Toplu görüşme priminin de 'toplu sözleşme ikramiyesi'ne dönüştürülmesi istenecek.

(Bugün)