Memura toplu sözleşme yapma hakkı veren yasadaki 4 aylık gecikme memurun faiz kaybına da yol açıyor.

Bilindiği gibi toplu sözleşme tasarısı halen Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nun alt komisyonunda bekliyor. Yasanın bu ayın sonunda Meclis’ten geçip Resmi Gazete’de yayınlanması halinde nisanda sözleşme görüşmeleri başlayacak. Görüşme süresi yasa gereği en fazla bir ay. Anlaşma sağlanamazsa hakem kurulu zammı 5 gün içinde netleştirecek. Yasadaki gecikme ise sürecin daha da uzatacak. Bu takvim zammın en erken 15 Mayıs’ta alınabileceğini gösteriyor.

İki aylık kazanç 7,4 milyon

Hesaba göre, sözleşme masasından tüm haklar dahil yüzde 5 artı 5 zam çıkacağı varsayıldığında, bütçe ocaktan bu yana her ay 453 milyon liralık ödemeden kurtuluyor. Zam ocakta uygulanmış olsaydı bütçeden bugüne kadar 906 milyon liralık ilave kaynak çıkacaktı. Bu tutar aylık yüzde 8 faizle bankada değerlendirildiğinde 5,7 milyon lira faiz geliri elde ediliyor. Maliye, faize ilave olarak 863 bin lira da vergi gelirine de ulaşıyor.

Maliye 29,8 milyon karda

Ocak ve Şubat döneminde ödenmeyen zamlar için geçerli olan bu durum en az iki ay daha devam edecek. Dolayısıyla Maliye martta 1,4 milyar lira, nisanda da toplamda 1,8 milyar lirayı bütçede tutmuş olacak. Bu paraların da aynı şekilde aylık yüzde 8 faizle bankada değerlendirilmesi halinde nisan sonunda elde edilen toplam net faiz geliri 25,4 milyon liraya ulaşıyor. Maliye ise parayı değerlendirdiğinde bu faize ilave olarak 4,4 milyon lira da faiz vergisini bütçeye yazıyor. Böylece Maliye’nin 4 aylık kazancı 29,8 milyon lirayı buluyor.

Masada pazarlık edilecek

Memur sendikaları, gecikmeden dolayı uğradıkları gelir kaybını zammın görüşüldüğü pazarlık masasına getirmeyi planlıyor. En düşük mevduat faizi baz alınarak hesaplandığında memurun kaybı 25,4 milyon lira tutuyor. Ancak bu kayıp devletin vatandaşa uyguladığı faizle hesaplandığında çok daha yukarılara çıkıyor. Pazarlığını masada memur kazanırsa uğranılan faiz kaybı memur maaşlarına ilave edilebilecek.

1.20120306101230.jpg