Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), 1394 sözleşmeli personel alacak. Başvurular 14 Mart tarihinde başladı ve 23 Marta kadar devam edecek.

Ancak ilan metni incelediğinde, Genel Müdürlüğün, sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esasların kendisine verdiği yetkiyi kamu yararına uygun olarak kullanmadığı görülüyor. Zira, her ne kadar Esaslar, SHÇEK'e sözlü sınavla personel alma yetkisi vermişse de, bu yetkinin objektif bir sınav sonucunu etkisizi kılacak şekilde kullanılmaması gerekiyor.

SHÇEK, (2) Mütercim, (10) Sosyolog, (100) Çocuk Eğiticisi, (200) Sosyal Çalışmacı, (100) Psikolog, (60) Fizyoterapist, (70) Çocuk Gelişimcisi, (10) Diyetisyen, (382) Hemşire, (175) Sağlık Memuru, (220) Öğretmen, (60) Din Görevlisi, (5) Mühendis olmak üzere toplam 1394 sözleşmeli personel alacak.

Mühendis hariç diğer unvanlarda, sözlü sınav uygulanacak. Mühendis dışındaki unvanlarda, başvuranlar arasındaki en yüksek puanlı 10 katı kadar aday sözlü sınava alınacak. Bir örnek verecek olursak, 382 hemşire için, şartları taşıyan 3820 aday sözlü sınava girecek.

220 öğretmen kadrosu için 2200 öğretmen adayı sözlü sınava tabi tutulacak. Personel alımında sözlü sınav dışında bir sınav uygulanmayacak.

Sözlü sınav yapma yetkisi, 30/10/2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile SHÇEK'e verildi. Ancak, ilan metninde, bu yetkinin, "4. Başarı puanı KPSS (B) grubu puanının yüzde 40"ı sözlü sınav puanının yüzde 60"ı esas alınarak belirlenecek." şeklinde uygulanacağı karara bağlandı.

Her ne kadar en yüksek puanlı 10 katı kadar aday ile bir objektif sağlanıyor gibi görünse de, sözlü sınava yüzde 60 ağırlık verilmesi, 10 katı aday arasına giren adayların objektif KPSS puanlarını anlamsızlaştırıyor.

SHÇEK'in, kendisine tanınmış olan yetkiyi, subjektif değerlendirmeye çok açık bir şekilde kullanmasının kamu yararına uygun olmadığı ve vatandaşlar arasında ayrımcılığa neden olduğu açıkça belli oluyor.
(memurlar.net)