İnceleme, eleştiri, araştırma, derleme dallarında 105 eser bırakan Memet Fuat'ın 85. yaş yılı, önceki gün Bilgi Üniversitesi Santralistanbul'daki ödül töreninde belgesel, anılar, türküler ve dostlarla kutlandı.

Oğlu Kenan Bengü’nün sunduğu törende, “Benim yazarlığım yontucunun yaratıcılığına benziyor.” diyen ustanın yaşamını (16 Şubat 1926 – 19 Aralık 2002) özetleyen “Memet Fuat 85 Yaşında Belgeseli” gösterildi. Belgeselde annesi Piraye, Nazım ve Memet Fuat üçgeninin de yer aldığı simgesel bir yaşam görsel zenginlik içinde sunuldu. Ardından 1951’de onu eseriyle tanıyıp ölene kadar birlikte üreten Cevat Çapan “Yaşayan ve Yaşatan Memet Fuat” başlıklı bir konuşma yaptı. Çapan; “Şanlı geçmiş” olarak nitelediği tanık olduğu 51yılda 105 eser ve pek çok değer bırakan süreci anlatırken onun; “Güncel sorunlar, modalaşan eğilimler karşısında, temel yazılar, derinliğine incelemeler, konuya aydınlık getirecek kitaplar yayımlamayı, başka dillerdeki sanat olaylarını, düşünce tartışmalarını dilimize aktarmayı amaçlıyorum.” dediği “çılgın yayıncılığı”nın altını çizdi. Ölümünü Türkiye’nin kaybolan ruhuna benzetti. “Bataklığa dönüşmüş bu dünyadan iyiliğin, dürüstlüğün, onurun, özverinin, bağlılığın simgesi bir insan olarak bu değerleri yaşadı ve yaşattı ona yaklaşanlarla birlikte.” sözleriyle Mehmet Fuat’ı özlemle andı. Birbirini daha da anlamlı kılan belgesel ve konuşmanın ardından ödül törenine geçildi.

Can Yayınları’ndan çıkan “Adasız Deniz” kitabıyla Adam Yayınları tarafından verilen “Memet Fuat Deneme Ödülü”ne layik görülen Faruk Duman ödülü Hasan Kuruyazıcı’nın elinden aldı. Duman denemenin önemini, edebiyatta hak ettiği yeri alamadığını belirterek; “Deneme, yazarların öbür türlerdeki edebiyat ürünlerini de besliyor.Usta denemecileri okurken de bunu görüyoruz.” diyerek kurula teşekkür etti.

Bilgi Üniversitesi Yayınları’nın verdiği Memet Fuat Eleştiri/İnceleme Ödülü Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Yücel Kayıran’ın “Kritiğin Toprağında” kitabı ile Metis Yayınları’ndan çıkan Jale Özata Dirlikyapan’ın“Kabuğunu Kıran Hikaye” kitabı arasında paylaştırıldı. Ödülü Yayın Yönetmeni Fahri Aral’ın elinden alan Kayıran; “Memet Fuat’ı onurla anıyorum.” dedi. Yazko ile tanımaya başladığı ustanın ilkeleriyle, sevecen desteğiyle ona yol gösterdiğini belirterek kurula teşekkür etti. Doğum yaptığı için törene katılamayan Dirlikyapan’ın ödülünü tez danışmanı Süha Oğuzertem Fahri Aral’dan aldı. Dirlikyapan’ın selam ve teşekkürlerini ileten Oğuzertem; “Hem öğrencimin, hem de dizimizin iki kitabının bu ödüle layik görülmesi bizi onurlandırdı.” diyerek dizinin ilk kitabını da aldıklarını hatırlattı.

Günışığı Kitaplığı Yayınevi’ne ödülü seçici kurul üyelerinden Mustafa Öneş, Yayın yönetmeni Müren Beykan’a verdi. Beykan; “Yalnız çocuk kitapları yayınlayarak 15 yılımızı kutlarken bu ödülü almak çocuk kitaplarına emek veren herkesi onurlandırdı. Ustamız Memet Fuat’ın bir kez daha edebiyatımızı yüreklendirdiğini hissetmemek elde değil.” diyerek ödülün alana farkındalık yaratacağını vurguladı.

24 yaş altı şairlere verilen “Genç Şiir Ödülü”nü ise, “Devrik Ölüm” isimli dosyası ile Aybars Şenyıldız Turgay Fişekçi’nin elinden aldı. Şenyıldız; “Memet Fuat ödülüyle beni onurlandırdığınız için teşekkür ederim.”dedi.

Vokalist Eylül Duru’nun, Eser Taşkıran’ın klavyesi eşliğinde Veysel’den Mahsuni’ye uzanan bir dinleti sunduğu töreni izleyenlere Memet Fuat’ın iki ciltlik “Günce 1-2: Ölünceye Kadar” armağan edildi. Usata, Adam Yayınlarından çıkan Günce’yi ölümünden iki gün önce’ye kadar yazarak 50 yıllık birikimini paylaşmıştı.

Ödül Töreni’ne aralarında Doğan Hızlan, Nursel Duruel, Enver Ercan , Metin Cengiz, Necati Tosuner, Müge Sökmen, Sait Maden, Müslim Çelik, Hami Çağdaş, Murat Yalçın, Özalp Birol’un da bulunduğu çok sayıda edebiyatçı, yayıncı, editör, okur ve yetiştirdiği sporcular katıldı. www.memetfuat.com