Yapılan istatistiklere göre meme kanserinden yılda yaklaşık 14 bin ölüm olduğunu, her yıl 1 milyon yeni vaka yaşandığına dikkat çeken Op. Dr. Esen Yarar "Meme hastalıkları içerisinde hastaları ve hekimleri en çok meşgul eden hastalık meme kanserleridir. Meme kanserleri ile ilgili yapılan çalışmalar bize bu hastalığa ait çeşitli bilgi vermektedir. Batı toplumunda her dokuz kadından biri bu hastalığa yakalanır. Bu oran batıdan doğuya gidildikçe azalır. 2008 yılında Harward Üniversitesinde göçmenlerle yerliler üzerinde yapılan ve risk faktörlerini konu alan bir çalışmada meme kanserinin önlenebilir ya da azaltılabilir olduğuna dair sonuçlar elde edilmiştir" dedi.

Meme dokusunda oluşan kitlelerin iki gruba ayrıldığını belirten Op. Dr. Yarar "Bu kitleler memenin iyi huylu ve kötü huylu kitleleridir. İyi huylu kitleler hasta için zararı olmayan kitlelerdir. Hayatı tehdit etmezler. Çevre dokuya ve uzak organlara yayılmazlar. Bu nedenle bunlara iyi huylu kitleler deriz. İyi huylu kitlelerin aksine kötü huylu kitleler hasta için riskli kitlelerdir. Bunlar hastanın hayatını tehdit eder. Komşu dokuya ve uzak organlara yayılabilirler ve zarar verebilirler. Kanser hücreleri orijinal tümörden ayrılabilir, kan ve lenf yoluyla vücudun diğer organlarına ulaşabilirler" diyerek 50 yaş üzerindeki kadınların daha sık kontrol yaptırmasını önerdi.

“HİÇ DOĞUM YAPMAMIŞ, KİLOLU VE BEYAZ TENLİ KADINLAR DAHA RİSKLİ”

Geçmişten günümüze değin meme kanserli hastalar üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde meme kanserine neden olan ya da meme kanseri olma riskini artıran bir takım faktörler tespit edildiğini ve bu faktörlerin bir kısmı kişinin kendi biyolojik yapısından kaynaklanırken bir kısmının da kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıklarından kaynaklandığını ifade eden Nysa Kadın Doğum Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Esen Yarar “Bu risk faktörlerinin bir kısmından hastalar korunabilir. Hastalar meme kanserine en çok 40-50 yaş arası dönemde yakalanır. 50 yaşın üzerinde meme kanseri görülme sıklığı dört kat daha fazladır. Hiç doğum yapmamış, beyaz tenli ve kilolu kadınlarda meme kanseri riski diğer kadınlara orana daha yüksektir. Meme dokusu yağlı ve yoğun kadınlarda kendi yaşıtlarına göre meme kanseri olma riski daha fazladır” dedi.

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Hastalığın belirtileri konusunda da bilgi veren Op. Dr. Esen Yarar "Meme dokusunda ele gelen ya da bir şekilde hissedilebilen kitle. Meme dokusunun hacminde değişiklik. Meme derisinde çökme, kırışıklık, renk değişikliği. Meme başının içeri çekilmesi. Meme başından kanlı akıntı gelmesi. Meme derisinde pullanma, kızarıklık ya da şişkinlik meme kanserinin başlıca belirtilerindendir” diye konuştu. 

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg

20120430aw000052_02.jpg