Van'da meydana gelen depremlerin ardından vatandaşların büyük bir kısmı kurulan çadır kentlerde yaşıyor. Depremin korkusunu üzerinden atamayan Vanlılar, şimdi de çadır yangını korkusunu yaşamaya başladı. Son günlerde çadır yangınlarının artması ve 5 çocuğun yanarak can vermesi Mehmetçiği harekete geçirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugayı tarafından kurulan çadır kente, kaza, yangın, hırsızlık, kavga gibi durumlara karşı gece görüş özelliğine sahip güvenlik kamera sistemi kuruldu.
 
Van’da Mehmetçik tarafından kurulan çadır kentte yaşayan vatandaşlar İnsanı Yardım Tugayı'nın oluşturduğu gece görüşlü kamera sistemi ile daha güvenli hale geldi. Sistem ile çadırkentin içi ve çevresi 24 saat boyunca izleniyor ve olağan üstü bir olaya hemen müdahale ediliyor.
Depremin vurduğu Van’da evlerin büyük hasar görmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 355 çadırın bulunduğu çadırkent oluşturuldu. Bin 950 kişinin barındırıldığı çadırkentte, mescit, 6 etüt salonu, Kur'an kursu, kreş, dikiş nakış kursu, ana sınıfı, kapalı oyun parkı, tv salonu, yemekhane, çamaşırhane, bulaşıkhane çadırları da bulunuyor.
 
Van’daki en kalabalık çadırkentlerden biri olan Mehmetçik Çadırkenti'nde sosyal yaşamın yanı sıra güvenlik de üst düzeyde tutuluyor. Çadırkentte, yangın, hırsızlık, kaza ve kavga gibi olayları görebilmek ve anında müdahale etmek amacıyla gece görüş özelliği de bulunan 4 adet sabit, 4 adette hareketli olmak üzere 8 güvenlik kamerası yerleştirildi. 360 derece dönebilen ve çadır kentin içi ve çevresinin tamamını görebilen güvenlik kameraları ile çadır yangınları ve asayiş olaylarının yaşanması halinde durum hemen ani müdahale mangasına bildiriliyor. Ani Müdahale Mangası da yangın ya da olayın yaşandığı bölgeye giderek gerekli müdahaleyi yapıyor.
 
Kamera kayıtları ile çadır kentin tamamının 24 saat kontrol altında tutulduğunu belirten yetkililer, “Tüm çadır kent artık kontrolümüz altında. Yaşanabilecek ani yangın ve asayiş olaylarında durum hemen telsizle ani müdahale mangasına bildiriliyor ve gerekli müdahale yapılıyor. Çadırkentimizde çadırların yanmaması için gerekli önlemleri aldık.” dediler.
 
Çadır kentte yaşayan vatandaşlardan Osman Gündoğdu ise, “Güvenlik kameraları ile artık daha güvendeyiz. Allah devletimize zeval vermesin. Bu askerler de bizim için burada görev yapıyorlar. Allah onlara da yardım etsin. Buradan çok memnunuz. Başka ne isteyelim.” dedi.
 
CİHAN