Samanyolu Haber Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Metin Yıkar'ın konuğu olan Birand; Uçağımızın Suriye tarafından vurulması konusunda, Suriye'nin kesinlikle hatalı olduğunu, ancak bu noktada savaş çağrısı yapanları 'ne dediklerini bilmiyorlar' şeklinde değerlendirdi.

Türkiye'nin gerekeni yaptığını ifade eden Birand, "Türkiye bundan daha fazlasını yapamaz. Suriye'yle tek başına değil, ancak müttefikleriyle savaşa girebilir. Amerika da şu an seçim aşamasında olduğu için kılını bile kımıldatamaz. Türkiye Amerika'nın taşeronu oldu deniliyor. Tam tersi Amerika şu anda Türkiye'yi NATO'ya çekmeye çalışıyor." dedi.

Esed'in Türkiye'yi savaşa sokmak isteme fikrine katılmadığını ifade eden Birand, "Suriye emin olun günün birinde 'Bir hata sebebiyle o uçak düşürüldü' bile diyebilir. Eğer bu çıkmazsa ben de buradayım. Çünkü Suriye bürokrasisi enayidir, Suriye ordusu perişandır" şeklinde konuştu.

Rusya'dan Türkiye'ye zarar gelmeyeceğini, yaşanan krizin Rusya'nın işine gelip petrol fiyatlarını artırdığını söyleyen Birand, İran'ın da iki ülke arasında kaldığını belirterek, İran'dan kem küm dışında çok büyük lafların çıkmayacağını iddia etti.

Birand; "Burada büyük kavga İran-Rusya cephesiyle Amerika-Avrupa cephesi arasında. Biz de bunun bir yerindeyiz." dedi.

Türkiye'deki terör sorununa da değinen Birand, Terör konusunun daha uzun yıllar sürebileceğini, Kandil'i basmakla bu işin bitmeyeceğini söyledi.