İstiklal Marşı'nın söz yazarı Mehmet Akif Ersoy'un bugün 137. doğum yıldönümü... 20 Aralık 1873'te İstanbul'da doğan Arnavut asıllı Türk şair Ersoy, ''vatan şairi'' ya da ''milli şair'' olarak da anılıyor.

Mehmet Akif, ilköğrenimi döneminde Arapça, ortaöğreniminde de Farsça öğrendi. Mülkiye İdadisinde babasının vefatıyla aile yoksulluğa düşünce okulu bırakan Mehmet Akif, Tarım ve Veterinerlik Okulu'na kaydoldu. Okulun son iki yılında şiire olan ilgisi yoğunlaştı. Okulunu 1893 yılında birincilikle bitirdi.

Mezuniyetinden sonra bir yandan Fransızcasını geliştiren Mehmet Akif, bir yandan da Kuran'ı ezberleyerek hafız oldu. Bu dönemde Akif'in bazı şiirleri dergilerde yayımlanmaya başladı.

Okulun bitmesiyle memurluk hayatına başlayan şair, 1913 yılına kadar Ziraat Bakanlığı'nda çalıştı. Mehmet Akif 1898 yılında İsmet Hanım'la evlendi ve bu evlilikten altı çocuğu dünyaya geldi.

Edebiyata olan ilgisi artan Mehmet Akif, edebiyat öğretmenliği yapmaya başladı. Akif'in yazıları ve şiirleri bu süre içerisinde Servet-i Fünun Dergisi'nde yayımlandı.

2. Meşrutiyet'in ilan edilmesinden sonra Darülfünun'da ''Osmanlı Edebiyatı'' dersleri de vermeye başlayan Mehmet Akif, Sırat-ı Müstakim dergisinin başyazarlığını da yaptı. Mehmet Akif'in hemen hemen bütün şiir ve yazıları bu iki dergide yayımlandı. Mehmet Akif, yazılarında ve camilerde verdiği vaazlarda benimsediği ''islam birliği'' görüşünü yaymaya çalışmıştır. 1913'te kurulan Müdafaa-i Milliye Cemiyeti'nde Recaizade Ekrem, Abdülhak Hamit, Süleyman Nazif, Cenap Şahabettin ile beraber çalıştı.

TBMM'nin açılmasından sonra Mustafa Kemal'in çağrısıyla milletvekili seçildi.

-İSTİKLAL MARŞI'NI YAZMASI-

Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ricasıyla ulusal marş yarışmasına katılan Mehmet Akif, önce verilen para ödülü nedeniyle yarışmaya katılmayı reddetti. Daha sonra ikna edilen Mehmet Akif, orduya ithaf ettiği İstiklal Marşı'nı 17 Şubat 1921'de yayımladı. İstiklal Marşı 12 Mart'ta ''ulusal marş'' olarak kabul edildi.

İstiklal madalyası ile ödüllendirilen Akif, birkaç sene yazları İstanbul'da, kışları Mısır'da geçirdi, 1926 kışından sonra ise uzun süre Mısır'da kaldı. Daha sonra siroz hastalığına tutulan Mehmet Akif, 1936'da tedavi için döndüğü İstanbul'da hayatını kaybetti.

-EDEBİ HAYATI-

Mehmet Akif'in ilk şiiri ''Kuran'a Hitap'' başlığını taşır. Hikayelerinde halkın dertlerini anlatan ünlü şair, Balkan Savaşı yıllarından itibaren destansı şiirler yazdı. İlk büyük destanı, ''Çanakkale Şehitleri'ne'' şiiridir. İkinci büyük destanı ise Bursa'nın işgali üzerine yazdığı ''Bülbül'' adlı şiiridir.

Şairin üçüncü ve en önemli eseri ''İstiklal Marşı''dır.

''Sanat sanat içindir'' görüşüne karşı çıkan Mehmet Akif, dini edebiyat tarzı benimsemişti.

Şairin Safahat adı altında toplanan şiirleri 7 kitaptan oluşuyor.

-MEHMET AKİF ERSOY FİKİR VE SANAT EVİ-

Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Evi tarafından, Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinlikleri kapsamında 25 Aralık'ta saat 14.00'te Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde ''İki Kardeş Ülkenin İki Öncü Aydını: Muhammed İkbal ve Mehmet Akif Ersoy'' adlı panel düzenlenecek.

A.A.