Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, medyada sınırötesi hakkında konuşanları tahrik memuru olarak nitelendirdi. Erdoğan ayrıca, PKK terörünün asıl sıkıntısının AK Parti'nin 22 Temmuz'da Güneydoğu'da elde ettiği netice olduğunu söyledi.

'Türkiye'nin terörle mücadelesi ve Kuzey Irak'a yönelik sınırötesi harekat'' hakkında medyada konuşanlara değinen Başbakan Erdoğan, ''Sıfatı ne olursa olsun ister emekli olsun, ister görevde olsun açıkça söylüyorum, bunlar Türkiye'nin birlik ve beraberliğine, bütünlüğüne saldırmaktan başka bir şey değildir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Meclis Grup Toplantısı'nda milletvekillerine hitap etti. Erdoğan, konuşmasının büyük bir kısmını terörle mücadele ve sınırötesi harekat konularına ayırdı.

''TELEVİZYON TELEVİZYON DOLAŞANLAR TAHRİK MEMURU''

Erdoğan, televizyon kanallarına konuşmacı olarak çıkıp, sınırötesi harekat hakkında konuşanları tahrik memuru olarak nitelendirdi. Erdoğan, ''Sıfatı ne olursa olsun ister emekli olsun, ister görevde olsun açıkça söylüyorum bunlar Türkiye'nin birlik ve beraberliğine bütünlüğüne saldırmaktan başka bir şey değildir'' dedi.

Bu tür konuşma yapanların amaçlarının hükümeti köşeye sıkıştırmak olduğunu vurgulayan Erdoğan,''Bunların sırtında herhangi bir sorumluluk yok, hükümetin nasıl köşeye sıkıştırırız görevleri budur. Hükümet ve kurumuların görevleri bellidir. Televizyon televizyon dolaşarak ülkenin birliğine kurşun sıkanlar karşısında bizi bulacaktır'' diye konuştu.

Hükümeti köşeye sıkıştırmak için televizyon televizyon dolaşanlara seslenen Erdoğan, ''Bunlar işi iyi biliyorlarsa seçimlerden yeni çıktık, siyasete girselerdi , bunlar sorumluluk alamazlar, taşın altına elini sokamazlar. Birlik ve beraberliğe ihtiyaçımızı var'' şeklinde konuştu.

''CUMHURİYETİN TEMEL DEĞERLERİ İÇİN KENETLENME GÜNÜ''

Terör olayları nedeniyle Cumhuriyet kutlamalarının buruk geçtiğini ifade eden Erdoğan, ''29 Ekim kutlamaları duygu birliğimizi pektiştirmek ve hiçbir ferdirimizi dışında bırakmama açısından önemli bir fırsattır.'' şeklinde konuştu.

Erdoğan, ''Cumhuriyetin temel değerleri için kenetlenme günüdür.'' dedi. Erdoğan şunları söyledi: ''Biz başından beri vurguyu sadakatle yaptığımız; tek vatanda, tek bayrak, tek millet değerlerimizi daha gür bir sesle yüceltme kararlılığındayız. 1. Dünya savaşının zor zamanlarında Atatürk ve arkadaşları bir arada yaşama iradesine sahip çıktı ve yokluk ve imkansızlık içinde milletimiz Kurtuluş savaşını zaferle neticelendirdi.''

Amaçlarının Türkiye'yi muassır medeniyetler seviyesine ulaştırmak olması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, ''Mirasımızı her geçen gün güçlendirerek Türkiye'yi muasır medeniyetler ötesine taşımaya niyetliyiz. Milletimiz Cumhuriyeti değer ve kurumularıyla özçümsemiş, yüceltmek için gereken irdadeyi ortaya koymuştur'' şeklinde konuşmasını sürdürdü.

''BÖLGEDE TAŞLAR YERİNDEN OYNUYOR''

Türkiye'nin bölgesinde istikrar abidesi olduğunu çizen Erdoğan, Ortadoğu'da taşların yerinden oynadığına dikkat çekti.

''Bölgede taşlar yerinden oynuyor'' diyen Erdoğan, ''Bölgede taşlar yerinden oynuyor. Irak'ın durumu bölge açısından riskler taşıyor. Türkiye, bölgede akan kanın durması ve istikrar için tarihi sorumluluklarını bilincinde tüm insani ve siyasi gayretleri gösterdi'' dedi.

Türkiye'nin bölgede barışın teminatı olduğunu söyleyen Erdoğan, ''Türkiye bölgedeki barışın teminatıdır. Ortadoğu'daki her sorunda Türkiye her konuda yapıcı anlaylışını ortaya koydu. Türkiye'nin yüklendiği misyon etkisini arttırarak sürdürmektedir. Bölgenin istikrarsız hale gelişi ve otorite boşluğuyla bağlantılıdır. Türkiye, başından beri Irak'ın ve halkının yanında olmuş ve istikrar için gayretlerde bulunmuştur'' şeklinde konuştu.

Erdoğan ayrıca, ''Türkiye bölgesinde istikrar ve refah ihraç eden bir ülke olmuştüur. Bunda siyasi ve ekonomik istikrarın payı bsüyüktür. Bierlik ve bütünlüğümüze sahip çıkarak her türlü tartışmanın üstünde tutmaya çalışacağız.'' dedi.

''HER TÜRLÜ DİPLOMATİK YOL DEĞERLENDİRİLİYOR''

Erdoğan konuşmasında Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki haklı tutumunu uluslararası alanda anlatmak için her türlü diplomatik yolları kullandığını söyledi. Erdoğan diplomatik yollardan bazılarını şöyle sıraladı: ''Irak'a komşu ütlkeler Dışişleri Bakanları toplantısı 2-3 kasım tarihlerinde İstanbul'da yapılacak. Irak'ın komşularını bir araya getiren toplantı daha önceki toplantıldarda Irak'ın durumu değerlinderildi. Türkiye bu süreçte enerji, güvenlik ve Iraklı mültecilerle ilgili ana başlıklı çalışmalara katılacak. Bu içinden geçtiğimiz süreç bakımından önemlidir. Bölge istikrarına darbe vuran terörizme karşı destek göremedik. Uzun süredir uluslararası toplumun desteğini edinmeye çalıştık. Dost ve müttefik İngiltere'yle stratejik ortarklık belgesi imzaladık. Terörün dış desteğinin kesilmesi ve terörle mücadele için elimizden geleni yapıyoruz. Terörün siyasi ve diplomatik tarafın var, askeri süreçle bir arada yürütülmeli.''

''TERÖRE KARŞI SERİNKANLI MÜCADELE SÜRÜYOR''

''Türkiye'nin yoğun askeri süreç üretmesi kaçınılmaz olmuştur'' diyen Erdoğan, aralıksız olarak terör örgütüne karşı operasyonların sürdürüldüğünü vurguladı.

Erdoğan, ''Terörizmle mücadele uzun soluklu bir mücadele daha serinkanlı bir şekilde teröre karşı mücadelemizi yürütmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve silahlı kuvvetleri ve diğer birimleriyle terörün üstesinden gelecektir. Milletimiz, kendisine yakışan vakarı gösterecek ve toplumsal birliğini muhafaza edecektir. Türkiye Cumhuriyeti menfaatlerinin, huzuru birliğini koruyacaktır. Hukukun sınırları içinde kalarak mücadele etmek önemlidir'' diye konuştu.

''Türkiye kendisine dayatılanları değil, kendi belirleyeceği yol haritasında davranmaya muktedirdir'' diyen Erdoğan, ''Biz temennilerle hareket edecek değiliz. Karar vermek noktasındayız, kararımızı kendimiz veririz. Bu meselede en kısa sürede netice almak için tüm imkanlar seferber edildi'' dedi.

''70 MİLYONUN KALP ATIŞLARI AYNIDIR''

Milletçe azami dikkat gösterilmesi gereken bir dönemden geçildiğini kaydeden Erdoğan, 70 milyonun kalp atışlarının aynı olduğunu söyledi. Erdoğan'ın, millete yönelik uyarıları şöyle:

''Milletçe azami dikkat göstermemiz gereken bir dönemdeyiz. Biliyoruz ki 70 milyonun kalp atışları aynıdır. Cumhuriyet Bayramı'nda milletimizin sergilediği anlayış büyük millete, büyük devlete yaraşır şekilde ölçülü olmalı, duygularımıza teslim olmamalıyız. Bu dönemde daha çok metanete sabra ihtiyacımız var. Duygularımızı aklın kontrolünde tutmalıyız. Bize evlat acısı yaşatan şer şebekelerinin arzuları milletin metanet duygularının yaralanmasıdır. Asıl tehlike milletimiz arasında nifak tohumlarının çıkması buna fırsat veremeyiz, vermemeliyiz. Birbirimize kenetlendiğimiz sürece bizi yıkamazlar. Katillere hak ettiği cezayı verecekleri kadar büyük bir devletiz. Milletin birliğiyle oynamak isteyenler muvaffak olamayacak. Kardeşlik iklimimizi bozmak için tezgahlarda bulunanların tezgahları oldu. Fakat emin olun bu son oyunda bozguna uğrayacaklar. Türkiye'nin demokratik yürüyüşünü durdurmak isteyenler muvaffak olamayacak, Türkiye'nin gücünün kırılmasını, demokratik atılımını engelleyeceğini sananlar yanılıyor. Terör olaylarıyla siyasi zaafiyete düşmeyeceğimizi bilenler birlik ve beraberliğimizi provakasyonlarla aşmaya çalışmaktadır.''

''ASIL SIKINTI AK PARTİ'NİN GÜNEYDOĞU'DA ELDE ETTİĞİ NETİCEDİR''

Bu arada, sokaklardaki tepkilerin ülkenin birlik ve beraberliğine gölge düşürmemesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, ''Sokaklardaki tepkiler, asla ülkemde yaşayan farklı etnik unsurlara yönelik olmamalı. En önemli sıkıntılarından bisiri AK Parti'nin Güneydoğu'da elde ettiği neticider. Benim Kürt kökenli vatandaşlarımı ipoteği altına aldığını sanan PKK, Kürt kökekli vatandaşlarımını temsilcisi olmadı, olmayacaktırda. Bizler, hiçbir ayrıma tabi tutulmaksızın, ayırmadan Türkiye'de anayasada ifadesini bulduğu gibi tüm etnik unsurları zenginlik olarak kabul ederiz, biz bugünlere tarihi zenginliğimizle geldik yarınlara da böyle devam edeceğiz'' şeklinde konuştu. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Terör örgütünün böyle bir gayreti olamaz, savunmasız insanları nasıl katlettiklerini biliyoruz, düşünce demokrasi özgürlük yok onun için. Onlar konuşuyor ama bizim ülkemizde böyle bir sorun yok ki. Batı da ne varsa doğuda da o var kuzeyde de ne varsa güneyde de o var. Nemalananlar var, ayrılıklarımızdan. PKK bunun önde gelenidir. Nemalanma süreci etnik kökeni, yaşam biçimi, inancı ne olursa olsun, vatana bayrağına sadakatlerinden şüphe etmiyorum vatandaşlarımızın. Cumhuriyetimizin en önemli unsurlarından biri vatandaşlarını birleştirmektir, Cumhuriyet değerleri içinde kenetlenmek teröre en önemli cevaptır.''

''ABD'DE KARARLILIĞIMIZI İFADE EDECEĞİZ''

ABD ziyareti hakkında ise Erdoğan, ''Bush ve muhattaplarımıza terör konusundaki kararlılığımızı ifade edeceğiz, lrak'la ilgili konularda önceliği olan gruplardan ABD'den somut adımlar beklediğimizi ifade ettik. Kendisine yönelik teröre karşı uğraşısı ortadadır'' dedi.